Onrust Rusland om bankencrisis

Bezorgde rekeninghouders in Rusland wachten gespannen af of recentelijk geconstateerde problemen in de Russische bankwereld gevolgen zullen hebben voor hun tegoeden.

De onrust ontstond toen de centrale bank vorige maand de licentie van de Sodbiznes Bank introk. Die zou betrokken zijn bij witwaspraktijken en ondanks een verbod van de centrale bank zijn doorgegaan met adverteren.

Eind vorige week greep de centrale bank in bij een andere bank, Credit Trust, die eveneens werd verdacht van illegale activiteiten. Bij beide banken, die nauwe banden onderhielden met de Russische autoriteiten, zouden vorig jaar grote sommen geld zijn opgenomen door `niet-ingezetenen'. De banken hebben vermoedelijk dezelfde eigenaar.

Voor veel rekeninghouders doemt het scenario van 1998 weer op, toen het Russische bankwezen instortte en miljoenen Russen hun tegoeden bij de banken zagen verdwijnen. De vice-voorzitter van de centrale bank van Rusland, Andrej Kozlov, heeft volgens de krant Moscow Times van vanmorgen gezegd dat indien de liquiditeit van de betrokken banken verder vermindert ,,de centrale bank het systeem zo veel als nodig is zal herfinancieren''.

Volgens de meeste analisten is er, gezien het optreden van de Russische centrale bank, ditmaal geen reden voor paniek. Richard Hainsworth, analist bij Renaissance Capital, heeft vertrouwen in de acties van de centrale bank en ziet geen reden voor paniek. ,,De centrale bank heeft bij Sodbiznes ingegrepen, terwijl de bank nog actief was'', zegt hij. ,,Dat is een precedent en zal het vertrouwen waarschijnlijk vergroten.'' Bovendien hebben de acties tegen Sodbiznes Bank en Credit Trust volgens de analist bewezen dat de centrale bank ook ingrijpt bij banken die het Kremlin steunen.

Toch is er niet alleen maar reden voor optimisme. ,,Deze twee banken zijn extreme voorbeelden, maar er zijn nogal wat banken die zich in de een of andere vorm met soortgelijke activiteiten bezighouden. Dat zouden er best eens een paar honderd kunnen zijn'', aldus analist Hainsworth. Rusland telt ongeveer 1.300, meest kleine, banken.

    • David Jan Godfroid