Nieuwe processen muziekindustrie

De muziekindustrie maakt zich op voor een nieuwe serie juridische processen tegen mensen die illegaal muziek kopieëren van internet. De Internationale Federatie van de Fonografische Industrie (IFPI) heeft vanochtend bekendgemaakt dat 24 Denen voor het gerecht zullen worden gedaagd wegens illegale handel in muziekbestanden.

Verder kondigde de IFPI aan processen te zullen gaan voeren in Engeland, Frankrijk en Zweden. In Denemarken, Duitsland, Italië en Canada staan meer dan 230 kort gedingen op stapel. IFPI-bestuurder Jay Berman sluit ook processen in Japan niet uit. In de Verenigde Staten zijn al bijna drieduizend mensen door de muziekindustrie voor het gerecht gedaagd. In Nederland heeft de IFPI nog geen juridische actie ondernomen.

De muziekindustrie legt de oorzaak van de massale achteruitgang in de verkoop van legale muziekopnames bij de grootschalige internethandel in muziekbestanden. Een jaar geleden begon de muziekindustrie zelf met de verkoop van muziek op internet voor bij voorbeeld Apple's iTunes. Tegelijk begon de industrie met processen tegen personen die hun muziekbestanden deelden via zogenoemde peer-to-peer (P2P) netwerken als Kazaa en WinMX.

Volgens Berman werpt de aanpak met de spreekwoordelijke wortel en stok nu resultaten af. De handel in P2P-netwerken neemt af, terwijl het besef onder consumenten toeneemt dat het delen van muziekbestanden een criminele activiteit is. Het aantal beschikbare muziekbestanden op P2P-netwerken is volgens het IFPI deze maand teruggelopen tot zevenhonderd miljoen, 30 procent minder dan in juni vorig jaar, toen een piek van een miljard werd geregistreerd. Bovendien weet volgens de IFPI nu 70 procent van de Fransen, Duitsers, Britten en Denen dat de ongeautoriseerde handel in muziek een inbreuk vormt op het auteursrecht.

De IFPI gaat nu de druk in de rechtszaal opvoeren. ,,Je zal zien dat landen die onderdeel waren van de eerste procesgolf nog steeds rechtszaken blijven opleveren'', aldus Berman. De IFPI zegt recent nog een overwinning in Duitsland te hebben behaald tegen een 23-jarige man, die werd gepakt met een collectie van zesduizend MP3-bestanden op zijn computer. Daarnaast had hij zeventig cd's met muziekbestanden. De man ging akkoord met de betaling van achtduizend euro compensatie.

In Italië wachten dertig mensen op hun proces. En 88 Denen stemden in met de betaling van ieder drieduizend euro. Met nog eens 23 andere Denen onderhandelt het IFPI over de betaling van compensatie.