MiniDisc blijft concurrent van mp3

Sony heeft eindelijk ook een digitale audiospeler ontwikkeld die zich kan meten met de populaire Apple iPod. De vanaf nu in Japan verkrijgbare Vaio Pocket VGF-AP1 beschikt over een harde schijf van 20 gigabyte, goed voor vele uren muziekgenot. Het apparaat, dat circa 465 dollar gaat kosten, is uitgerust met een lcd-scherm dat ook digitale foto's kan weergeven.

Op zich helemaal niet bijzonder, er is zo langzamerhand geen elektronicabedrijf meer dat geen digitale audio- of mp3-speler op de markt heeft, maar Sony gokte tot nu toe steeds op een ander formaat: de digitale geluidsdrager MiniDisc.

De MiniDisc (MD) was ooit bedoeld als de digitale opvolger van de muziekcassette, maar een doorslaand succes is het nooit geworden. Toch is de technologie nooit afgedankt. In tegendeel: de MD wordt bijvoorbeeld dankbaar ingezet voor het maken van digitale radioreportages. Daarnaast zijn er nog altijd zo'n tachtig fabrikanten die een licentie hebben op de MD-technologie en in de loop der jaren zijn er niet minder dan 80 miljoen MD-spelers/recorders en 1,1 miljard MD-schijfjes verkocht.

De laatste jaren mikte Sony met de MD al heel erg op de markt voor digitale muziek. Digitale audio (mp3) wordt nu nog vaak op dure vaste geheugens vastgelegd, maar de MiniDisc is een veel goedkoper medium. En je kunt, net als in het verleden bij de muziekcassette, een hele muziekverzameling aanleggen.

De nieuwe generatie van het magneto-optische opslagmedium kan bovendien veel meer. Behalve muziek kunnen er nu ook videobeelden en tekstdocumenten mee worden vastgelegd. De opslagcapaciteit is verhoogd naar 1 gigabyte. De oude MD komt niet verder dan 177 megabyte, goed voor 80 minuten muziek in de hoogste kwaliteit.

Gaat het nu wel lukken met de MD? Dat moet nog worden afgewacht, maar Sony neemt kennelijk toch maar liever het zekere voor het onzekere. Toch heeft Sony niet echt afscheid genomen van de MD-technologie: Sony hanteert voor zijn nieuwe audiospeler uitsluitend het eigen ontwikkelde compressieformaat Atrac 3 (Adaptive Transform Acoustic Coding for MiniDisc 3). Met dit coderingssysteem kan alleen al op een MD tot 320 minuten muziek (vier cd's) worden vastgelegd. Mp3's en andere formaten kunnen naar Atrac 3 worden geconverteerd.

    • Jan Libbenga