Microsoft en SAP bespraken overname

Softwareproducent Microsoft heeft eind vorig jaar het Duitse SAP benaderd om een mogelijke overname te onderzoeken, zo hebben beide bedrijven gisteren laten weten.

De combinatie, met een hypothetische beurswaarde van 320 miljard dollar (260 miljard euro), zou Microsoft een grote voorsprong hebben gegeven op de markt voor bedrijfssoftware. Zeer waarschijnlijk zou de deal op bezwaren zijn gestuit van mededingingsautoriteiten.

Microsoft zei de besprekingen ,,enkele maanden geleden'' weer te hebben afgebroken wegens de ,,complexiteit van de transactie en de daaropvolgende integratie''. Volgens SAP waren de besprekingen van louter ,,onderzoekende aard''. ,,SAP is niet te koop'', aldus een woordvoerder van het Duitse bedrijf tegen financiële nieuwsdienst Bloomberg.

SAP is specialist in bedrijfssoftware voor de automatisering van bedrijfsprocessen, de boekhouding en klantenrelaties, terwijl Microsoft een dominante positie heeft op de markt voor besturingssystemen voor pc's.

SAP en Microsoft namen de ongebruikelijke stap om de fusiebesprekingen openbaar te maken omdat zij verwachtten dat die als bewijsmateriaal zouden worden gebruikt in een rechtszaak. Die zaak is door het Amerikaanse ministerie van Justitie aangespannen tegen databaseproducent Oracle om de vijandige overname van zijn concurrent Peoplesoft tegen te houden. Die rechtszaak begon gisteren in een federale rechtbank in San Francisco.

Oracle doet al meer dan een jaar pogingen om zijn kleinere tegenspeler Peoplesoft in te lijven. Keer op keer heeft die echter de verhoogde biedingen afgewezen. Het laatste vijandige bod van Oracle is 7,7 miljard dollar waard op grond van de huidige beurskoers van beide fondsen. Justitie stelt dat een fusie tussen de twee bedrijven ongunstig zou zijn voor afnemers van de bedrijfssoftware, omdat Oracle zijn prijzen zal kunnen verhogen. Oracle, Peoplesoft en SAP beheersen op dit moment de markt voor bedrijfssoftware.

Volgens Oracle is consolidatie in de markt voor bedrijfssoftware onvermijdelijk. Gegeven de ambities van Microsoft zou Oracle voldoende concurrentie hebben. Microsofts toenadering tot SAP ,,is een voorbeeld van de concurrentie in de industrie'', aldus Dan Wall, de advocaat van Oracle, gisteren in zijn openingspleidooi. Volgens Wall voelde Microsoft zich ,,bedreigd'' door de overnamepogingen van Oracle.

Justitie gebruikt dezelfde fusiebesprekingen tussen Microsoft en SAP juist om de stelling te verdedigen dat Microsoft op dit moment zelf geen concurrent is in dit segment van de markt, maar zich moet inkopen om de strijd met Oracle aan te kunnen gaan.