Met `rode taxi' naar stembus

Chronisch zieken, gehandicapten en mensen die slecht ter been zijn, moeten donderdag ook kunnen stemmen, vindt de PvdA. Daarom zet zij haar afdelingsleden in om als Rode Taxi door de buurt te trekken.

Met hun eigen auto halen de PvdA'ers hulpbehoevenden op om ze naar de stembus te brengen. Mensen die hier gebruik van willen maken kunnen zich bij de partij melden.

Volgens Renske Keur, die het initiatief coördineert, doen de onafhankelijke PvdA-afdelingen in het land dit al jaren. Hoeveel mensen uiteindelijk een taxi zullen bestellen weet zij niet. ,,Tot nu toe hebben vooral veel mensen informatie ingewonnen. Ik denk dat ze zich op de dag zelf zullen aanmelden.'' Over het algemeen wordt aangenomen dat de PvdA baat heeft bij een hogere opkomst.

De SP brengt geen mensen naar de stembus, maar lokt ze wel. De afdeling in Schiedam verloot onder de kiezers die komen stemmen een weekendje Brussel. Bovendien krijgen mensen die hun hond meebrengen een gratis hondenkoekje. Yorick Haan van SP: ,,In sommige plaatsen zal een hoge opkomst voor de SP voordelig zijn, in Schiedam hebben we daar geen onderzoek naar gedaan.''