Mager profiel Bouterse

Hij bepaalde de recente Surinaamse historie meer dan wie ook, terwijl er nog steeds veel mist hangt over zijn persoon en handel en wandel.

Goed idee dus van het portretprogramma Hoge bomen om een aflevering te wijden aan Desi Bouterse, couppleger, ex-legerleider, veroordeeld wegens drugscriminaliteit, hoofdverdachte in de Decembermoorden en politicus die zijn gehoor als geen ander kan bespelen. Helaas, het resultaat is een programma geworden dat weliswaar vermakelijke momenten kent, maar vooral veel niet vertelt. Er zijn hilarische archiefbeelden (let op Bouterse die als Nederlands militair in de jaren zeventig met maten optreedt in een televisieshow van Ted de Braak), er zijn verrassende sprekers, zoals zijn ex-vrouw Ingrid, en er zijn mooie verhalen en typeringen, die Bouterse karakteriseren zoals we hem kennen: een handige jongen, een overlever, een winnaar. Maar de makers slagen er niet in meer te vertellen dan al bekend is, zowel als het gaat om de profilering van zijn persoon, als om belangrijke gebeurtenissen uit Bouterses leven. Natuurlijk is volledigheid in zo'n programma een illusie. En uiteraard moet er op prime time ook wat luchtigheid in. Maar de balans slaat wel heel erg door. Wezenlijke zaken blijven onderbelicht of zelfs ongenoemd, terwijl relatief veel tijd wordt besteed aan allerhande trivia. Zo lopen we door zijn geboortehuis en vertellen oud-buren in Steenwijk wat de achtertuin van Desi was. We horen dat hij seksblaadjes verkocht, dat hij goed pindasoep maakte en van de meisjes houdt. Maar onderbelicht blijft bijvoorbeeld zijn politieke rol, de bindingen met drugs en informele economie, het belang van de `Groep van 16', (de coupplegers uit 1980) of de problemen die hij met zijn eigen vrienden kreeg, zowel in het leger als de politiek. De sprekers die worden opgevoerd zijn onderhoudend, maar wat ontbreekt zijn mensen uit zijn echte inner circle. Daarbij komt dat de geschiedkundige kaders oppervlakkig zijn en de analyse ontbreekt of hoogstens van de koude grond is. Curieus, want zowel in Nederland als Suriname zijn waardevolle bronnen te vinden die het programma meer ruggengraat zouden hebben kunnen geven. Het is al met al een bij vlagen amusant, maar inhoudelijk weinig diepgravend profiel.

Hoge bomen: Desi Bouterse, AVRO, Ned.1, 21.05-21.50u.

    • Joost Oranje