Kamer: boekenprijs snel weer bekijken

Het CDA, de grootste regeringspartij, en de LPF willen dat een wettelijk verankerde vaste boekenprijs na drie jaar wordt geëvalueerd. ,,Als de wet een negatief effect blijkt te hebben moet je ermee kunnen stoppen'', zegt Tweede-Kamerlid Van Vroonhoven (CDA).

Vanavond behandelt de Tweede Kamer het initiatiefwetsvoorstel voor de vaste boekenprijs, dat is ingediend door GroenLinks en D66 en dat de steun krijgt van de PvdA. De vaste boekenprijs is een ontheffing van de mededingingswet die het boekenvak heeft, maar die in 2005 afloopt. De indieners willen de vaste boekenprijs handhaven door hem in een wet te verankeren, omdat ze bij afschaffing vrezen voor verschraling van het aanbod van boeken en boekhandels.

Als de wet er komt, willen CDA en LPF na drie jaar horen wat de uitgevers hebben gedaan met hun marge, die ze dankzij de wet zullen behouden. ,,Ze moeten daarmee de diversiteit van het aanbod hebben gestimuleerd, en niet het geld in hun eigen zak hebben gestoken.'' De VVD zal dit amendement steunen zodat er een Kamermeerderheid is voor de evaluatie.

De VVD is overigens tegen een vaste boekenprijs, omdat ze niet gelooft dat afschaffing ervan zal leiden tot verschraling. VVD-Kamerlid Balemans zegt: ,,Als je boeken goedkoper aanbiedt, dan stijgt je omzet. Op die manier heb je ook geld om die debuterende dichter intern te kunnen subsidiëren.''

CDA en LPF willen verder dat het plan om een College voor de vaste boekenprijs op te richten, uit het wetsvoorstel verdwijnt. Van Vroonhoven: ,,De overheid moet niet gaan controleren, dat moet het boekenvak zelf blijven doen.''

Een praktisch probleem bij de behandeling is dat de Europese Commissie zich nog moet uitspreken over de juridische haalbaarheid van het wetsvoorstel. ,,Zolang niet duidelijk is of het van Europa mag, kunnen we niet over dit voorstel stemmen,'' zegt Van Vroonhoven.