`Jong Ajax in Arena'

Wedstrijden van Jong Ajax moeten voortaan in de Arena worden gespeeld. Dit adviseert de stuurgroep bestrijding voetbalvandalisme, die de rellen onderzocht na Jong Ajax-Jong Feyenoord op 15 april.

Die wedstrijd vond, zoals gebruikelijk bij wedstrijden van de jeugdteams, plaats op De Toekomst, het sportpark naast de Amsterdam Arena. Na afloop kwamen Ajax-aanhangers het veld op en belaagden Feyenoord-spelers.

Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken, dat de stuurgroep heeft ingesteld, is het nu aan Ajax om het advies op te volgen. Gebeurt dat niet, dan kan de burgemeester van Amsterdam wedstrijden van Jong Ajax verbieden.

Volgens de stuurgroep, onder voorzitterschap van oud-staatssecretaris van Sport M. Vliegenthart, waren op De Toekomst onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen. Tijdens de wedstrijd hadden Ajax en de politie al moeten optreden tegen wangedrag van supporters.

De stuurgroep schrijft in haar rapport dat gezien de spanning onder supporters, het belang van de wedstrijd en de animositeit tussen beide clubs voor de Arena gekozen had kunnen worden. In dit stadion, waar de hoofdmacht van Ajax zijn thuiswedstrijden speelt, is de veiligheid beter te handhaven.

De tuchtcommissie van de KNVB legde Ajax al een boete van 30.000 euro op. De club heeft inmiddels besloten wedstrijden tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord voortaan in de Arena te spelen. Andere wedstrijden van Jong Ajax zijn nog steeds op De Toekomst.

De algemeen directeur van Ajax, A. van Eijden, liet weten dat hij de aanbevelingen aandachtig zal lezen.