Italië arresteert verdachte `11 maart'

In een gemeenschappelijke actie van verschillende Europese politiekorpsen tegen de islamitische terreur heeft de Italiaanse politie gisteren in Milaan Ahmed Rabei Osman al-Sayed gearresteerd.

De Marokkaan Al-Sayed, alias de Egyptenaar, zou een belangrijke rol gespeeld hebben bij de terreuraanslagen van 11 maart in Madrid en waarbij 189 mensen het leven verloren. Hij wordt tevens door de politie beschouwd als een van de sleutelfiguren in het Europese netwerk van Al-Qaeda.

Al-Sayed en twee andere mannen werden gearresteerd bij politieinvallen in Milaan en Brussel, zo meldt de Spaanse politie. Zijn naam werd eerder aan Italië gemeld door de Spaanse autoriteiten als een van de voortvluchtige hoofdverdachten van de aanslagen, zo meldt de Italiaanse krant Corriere della Serra vandaag. De Italiaanse politie heeft samen met de inlichtingendienst drie maanden nodig gehad om de man op het spoor te komen. Door middel van het afluisteren van telefoons en het schaduwen van personen werd uiteindelijk het appartement van de Egyptenaar gevonden. Deze is nog weken geschaduwd, maar uit angst de verdachte uit het oog te verliezen, ging de politie gisteren over tot arrestatie.

Al-Sayed wordt beschouwd als de man die in nauw contact stond met Sarhane Ben Abdelmajid Fakhet, een van de veronderstelde terroristen die zichzelf in Madrid opblies na zich te hebben verschanst op een etage in een buitenwijk. `De Egyptenaar', 33 jaar oud, geldt als een deskundige in explosieven. Als militair was hij leider van een speciale explosievendienst in het Egyptische leger: in de jaren negentig zou hij in een trainingskamp van Al-Qaeda in Afghanistan een verdere opleiding hebben gevolgd.

De Spaanse politie heeft enige tijd gedacht dat hij behoorde tot de veronderstelde terroristen die zichzelf opbliezen in de buitenwijk van Madrid. Later werd evenwel duidelijk dat hij kort voor de aanslagen van de elfde maart uit de Spaanse hoofdstad was verdwenen. Het excuus was daarbij de begrafenis van een zuster in Marokko, die bij nadere navraag niet bleek te bestaan. Uit de vrijgekomen informatie blijkt, dat hij tevens wordt verdacht een tijd leiding te hebben gegeven aan een Syrisch-Egyptische terreurcel van Al-Qaeda in Egypte. Al-Sayed zou tevens nauwe contacten hebben onderhouden met Amer el-Azizi, een voortvluchtige Marokkaan die wordt verdacht een leidende rol te hebben gehad in de coördinatie van de aanslagen in Madrid.

Naar verwachting zal Spanje uitwijzing vragen van Al-Sayed. De Spaanse rechter van instructie Del Olmo, die het onderzoek naar de aanslagen in Madrid leidt, tekende eerder zijn arrestatiebevel.