In Cluj is `igen' fout antwoord

In Cluj, de hoofdstad van Transsylvanië en Roemenië's tweede stad, hebben de kiezers zondag na twaalf jaar de racist Gheorghe Funar weggestemd als burgemeester. De man die, om de Hongaarse minderheid te pesten, de parkbanken in de Roemeense kleuren liet verven en volhield dat Hongarije's grootste koning, Matthias Corvinus, een Roemeen was, kreeg nog maar twintig procent van de stemmen. De Hongaarse minderheid in Cluj beloopt een kwart van de bevolking. `Adio Funar!', kopte de krant Gazeta de Cluj.

Maar dat het in de stad die de Hongaren Kolozsvár noemen en de Duitsers Klausenburg, met de inter-etnische relaties nog lang niet in orde is bleek gisteren op het stadhuis, toen een ambtenaar van de burgerlijke stand weigerde een paar in de echt te verbinden omdat de bruidegom, Andrei Dombi – een etnische Hongaar met een Roemeense en een Franse pas – niet `da' (Roemeens voor ja) zei op de vraag of hij zijn geliefde wilde huwen. Dombi antwoordde op de vraag achtereenvolgens in het Hongaars, Roemeens en Frans met ja: `igen, da, oui' – Hongaars omdat hij Hongaar is, Roemeens omdat hij een Roemeense pas heeft, en Frans omdat hij ook een Franse pas heeft. Omdat hij niet met het Roemeense woord was begonnen, brak ambtenaar Vasile Gherman de plechtigheid af. ,,Als hij met `da' was begonnen, zou ik hen hebben getrouwd'', aldus Gherman.

Later werd duidelijk dat Gherman al eerder huwelijken heeft gedwarsboomd omdat Hongaarse geliefden met `igen' hadden geantwoord. Na een zo'n incident was Gherman zelfs tot een boete van 1.200 dollar veroordeeld. Volgens de wet mogen leden van minderheden hun eigen taal gebruiken in juridische zaken als hun aandeel in de lokale bevolking groter is dan twintig procent.

Dan gaat het beter in Sibiu, 170.000 inwoners, in het zuiden van Transsylvanië: Sibiu, dat de Duitsers Hermannstadt noemen, is sinds de verkiezingen van zondag weer in Duitse handen. De stad die in de 12de eeuw door kolonisten uit Luxemburg werd gesticht was vroeger een stad van de Duitse minderheid. Onder Ceausescu is die minderheid aan de Bondsrepubliek `verkocht'. Van de 750.000 Duitsers van de jaren veertig zijn er in Roemenië nog maar 80.000 over. Ze genieten een goede reputatie: ze zijn betrouwbaar, loyaal en goed georganiseerd, en harde werkers zijn het ook nog.

Van de inwoners van Sibiu koos zondag 88 procent de Duitser Klaus Johannis tot burgemeester. Bovendien veroverde zijn partij, het Democratisch Forum van Duitsers in Roemenië FDGR, een absolute meerderheid in zowel de gemeenteraad als de provinciale raad.