Het Beeld

Adiós Nonino, `vaarwel grootvadertje', was de tango van Astor Piazzolla, die Máxima Zorreguieta op haar huwelijksdag tot tranen bracht. Jacqueline van Vugt leende de titel voor haar gelijknamige documentaire in de reeks Dokwerk (NPS) over volwassen weeskinderen van in de Vuile Oorlog vermiste activisten. De tango klinkt op als een van hen in Buenos Aires langs het hek loopt van de Militaire School voor Werktuigbouwkunde (ESMA), waar haar vadertje vermoedelijk werd gedood. Om vele redenen is het een indringende, zeer fraai door Gregor Meerman gedraaide documentaire, die nogal wat los maakt. De jonge vrouw heeft een paar jaar geleden, dankzij de Dwaze Moeders, ontdekt dat ze een broer heeft en hem voor het eerst ontmoet. Er zou ook nog een zusje bestaan, maar die moet nog worden opgespoord. De portier van de ESMA geeft niet eens antwoord op de vraag of ze binnen mag komen kijken. De Argentijnse luchten zijn net zo onheilspellend als de bezwaarde gemoederen. In dit geval kan niemand meer zeggen: ,,Dat is míjn tango, en die mag alleen voor mij gespeeld worden.''

Er werd om meer vadertjes gerouwd gisteravond, zoals de grote communicator Ronald Reagan in Nova en het RTL Nieuws, dat liet zien hoe vrouw en kinderen `in een privé-bijeenkomst' afscheid namen van de kist. Rouwverwerking lijkt eveneens een belangrijke factor in het steeds opnieuw ritueel herbeleven van de WK Voetbal van 1974. De nationale vadertjes Johan Cruyff (57) en Rinus Michels (76) legden nog een keer de buitenspelval in het totaalvoetbal uit, en analisten Hugo Borst (lang haar, pakje zware shag in het spijkerjasje) en Youri Mulder (bloemetjesoverhemd) bespraken de integrale heruitzending van Nederland-Brazilië na. In totaal duurde de nostalgieoperatie met de briljante titel Oranje `74: Zonder titel ruim zes uur, en dat is lang voor een historisch grapje. Maar de jongste generatie kent Cruyff en Michels voornamelijk van stemimitaties in commercials, en heeft ontzettend behoefte aan authentiek heldendom van het nationale elftal.

Rondom de oranjecommercials moet er zendtijd gevuld worden. Van maar liefst drie locaties aan de kust van de Algarve, vlak bij elkaar en bij de ontoegankelijke locatie waar het Nederlands elftal zich gaat voorbereiden op de EK in Portugal, beogen respectievelijk NOS, SBS6 en RTL4 dagelijks uren vol te kletsen, over posities en ruiten en opstellingen. De NOS heeft Youri Mulder, Villa BvD uiteraard vader Jan Mulder, dus belooft SBS6 met een oom uit dezelfde familie te komen.

Villa BvD opende gisteren de reeks met een nietszeggend uur gezwam in de ruimte. Aardiger zijn de alleen op internet te bekijken dagelijkse lunchuitzendingen. Daarin zie je de heren Barend, Van Dorp en Mulder kwartiermaken in Olhos d'Agua, een van de laatst overgebleven charmante, relatief ongerepte vissersplaatsjes aan de Portugese zuidkust. De burgemeester heette vast de vakantiegangers welkom. Daar zul je nooit meer een visje kunnen eten zonder gezelschap van horden landgenoten. Adiós Olhos!

    • Hans Beerekamp