Eriksson roept fans op zich te gedragen

Bondscoach Sven-Goran Eriksson heeft de Engelse fans opgeroepen zich te gedragen bij het Europees kampioenschap voetbal in Portugal, dat zaterdag begint. De Zweed waarschuwde dat de supporters hun eigen team grote schade toebrengen als de situatie uit de hand loopt.

De Europese voetbalbond UEFA heeft Engeland wegens het gedrag van de aanhang een laatste waarschuwing gegeven. ,,Het mag dit keer niet uit de hand lopen voor de spelers, de toegewijde aanhang en de gehele natie'', aldus de Zweed. ,,De supporters hebben veel verantwoordelijkheid op hun schouders. Als er iets gebeurt, kunnen we worden uitgesloten van het EK. Dat zal ons spel en het land absoluut beschadigen.''

,,Ieder land gaat naar het EK met zijn eigen uitdagingen en de druk die daarbij komt kijken, maar door de waarschuwing van de UEFA is de situatie voor ons uniek. We hebben de gele kaart gekregen en kunnen ons niet meer problemen veroorloven.''

De politie verwacht dat zo'n 50.000 fans naar Portugal zullen reizen en dat tijdens het toernooi nog eens 200.000 Engelse toeristen in het land zullen verblijven.

Volgens Eriksson doet de Engelse bond FA alles om problemen te voorkomen, maar heeft daarbij ook de hulp van de fans nodig. ,,Fans kopen ook kaarten direct via internet. De FA heeft daar geen controle over. Ik hoop daarom dat iedereen zich gedraagt.''

Engeland speelt zijn eerste wedstrijd zondagavond in het Estadio da Luz in Lissabon, tegen titelverdediger Frankrijk. Daar wordt drie weken later, op zondag 4 juli, ook de finale gehouden. De andere tegenstanders in Groep B zijn Zwitserland en Kroatië.