Eerder invoeren kinkhoestmiddel fors duurder

Het vier maanden eerder invoeren van een nieuw acellulair vaccin tegen kinkhoest, zoals de Tweede Kamer wil, kost minimaal tien miljoen euro extra. Dit bedrag kan nog hoger uitvallen als het farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline meer geld eist voor die nieuwe entstof dan er wordt betaald voor het thans gebruikte cellulaire vaccin. Dit heeft minister Hoogervorst (Volksgezondheid) gisteren de Kamer geschreven. In het bedrag zit nog niet de boete die de EU Nederland kan opleggen omdat de Europese aanbestedingsregels worden overtreden. Hoogervorst houdt vast aan begin 2005, omdat dan die regels kunnen worden gevolgd. Ook kan er dan met producenten worden onderhandeld zodat ,,de best mogelijke kwaliteit tegen de laagste prijs kan worden verkregen''.