Blanco proteststem

Anarchisten die oproepen om te gaan stemmen? Het Leidse anarchistische collectief Eurodusnie begon enkele weken geleden met een campagne die oproept donderdag vooral naar de stembus te gaan om daar `blanco' te stemmen.

Eurodusnie acht het belang van een proteststem groter dan wegblijven. ,,Politici zullen dat uitleggen als desinteresse'', zegt David Vervoort van het collectief. Vervoort en de zijnen zijn juist wél geïnteresseerd in Europa, maar menen dat de manier waarop de Europese Unie zich heeft ontwikkeld een verkeerde is. ,,De Europese democratie is een farce'', zegt Vervoort. ,,De werkelijke macht ligt bij de ongekozen Europese Commissie en de Raad van ministers. Politieke beslissingen zouden juist dicht bij de mensen moeten worden genomen.''

Voor de Kieswet zijn blanco stemmen `ongeldige stemmen', die wel worden meegeteld. ,,Stel je voor dat 10 procent van de kiezers blanco stemt, dat zou een heftig signaal zijn'', zegt Vervoort.

Ook in andere landen wordt campagne gevoerd voor een blanco proteststem. Zo zei de Portugese schrijver en Nobelprijswinnaar José Saramago naar aanleiding van zijn boek Ensaio sobre a lucidez dat het hem ,,oneindig veel genoegen'' zou doen als de kiezers de komende week blanco zouden stemmen. Opvallend genoeg is hij zelf kandidaat is voor de communistische partij.