Bezoekers zoeken de zon in Artis

Sterrenfans en nietsvermoedende bezoekers keken vanmorgen in het planetarium van Artis naar `Venusovergang'.

Op honderd miljoen kilometer van Venus scheuren auto's door straten en vliegen fietsers voorbij. Niets vermoedend. Terwijl boven hen een klein wonder gebeurt. Venus beweegt voor de zon langs. Zichtbaar als een klein zwart stipje dat langzaam van links naar rechts over de zuidelijke helft van de zon danst.

,,Zoek de zon'', klinkt het op het terras van het Planetarium in Artis waar de Venusovergang vandaag met verschillende kijkers kon worden gevolgd en waar binnen in de koepel van alles werd verteld over het fenomeen. Een groepje mannen richt hun telescoop op de zon. Met een telescoop is het unieke hemelverschijnsel veilig te zien door de waarneming te filteren of te projecteren. Met het blote oog alleen door een eclipsbril. Recht in de zon kijken kan namelijk tot ernstige oogbeschadiging leiden.

,,Niemand die op dit moment leeft, heeft dit verschijnsel ooit eerder gezien'', vertelt de heer Rang, sterrenfan, terwijl hij zijn meegebrachte telescoop in elkaar schroeft. Dertig jaar geleden kocht hij een boekje over sterrenkunde en vanaf toen wist hij van de Venusovergang. Nu staart hij, tussen het schroeven door, door een eclipsbrilletje naar het wonder. ,,Het is heel bijzonder, maar in extase raak ik niet. Daar ben ik te nuchter voor. Maar ik zou het mezelf nooit vergeven als ik dit moment zou laten lopen.''

De overgang was in Amsterdam om 7:25 voor het eerst goed zichtbaar. Het is de eerste keer dat heel veel mensen op aarde, allen die zich op de zelfde breedte graad als Nederland bevinden, de Venusovergang waarnemen. De laatste keer dat de oversteek van de planeet zichtbaar was, was in 1882. De volgende Venusovergang is in 2012 en slechts gedeeltelijk in Nederland te volgen.

Milo Grootjen, educatief medewerker van het Planetarium, deelt eclipsbrilletjes uit aan iedereen die langs komt. Schoolklassen, gezinnen en belangstellenden. ,,Kijk, daar Venus'', roept een klein jongetje tegen zijn vriendje. ,,Oh, wat mooi'', slaat zijn vriendje uit.

,,Ik wist niets van de overgang'', zegt Lara Rozenzang, lerares voor groep 4 van basisschool De Donge. ,,We zijn hier op schoolreisje en ze gaan straks een speurtocht doen maar dit is toch leuk om even te zien, ook al is het heel moeilijk voor ze te begrijpen.''Voor veel Artis bezoekers is de passage van Venus voor de zon een aangename verassing. Net als de meeste passanten even buiten het hek van Artis, hadden zij niets over de overgang gehoord. Slechts een klein groepje ster en planeten liefhebbers heeft vrij van zijn werk genomen en is speciaal voor de Venusovergang naar het Planetarium van Artis gekomen.

    • Maaike Looijen