`Athene en Rome achterop'

Griekenland en Italië hebben nog bijna geen enkele antiterreurmaatregel getroffen waarover de landen van de Europese Unie afspraken hebben gemaakt na de bomaanslagen op treinen in Madrid in maart van dit jaar.

De tekortkomingen staan volgens EU-diplomaten in een rapport dat vandaag in Luxemburg wordt besproken door de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Denemarken en Groot-Brittannië zouden de gemaakte afspraken het best nakomen, op de voet gevolgd door Spanje, Zweden en Finland. In het Luxemburgse overleg komt een Europees actieplan voor versterking van het antiterreurbeleid aan de orde.

Na de aanslagen van 11 maart in Madrid, waarbij 189 doden vielen, besloten de EU-landen meer vaart te zetten achter de uitvoering van eerder gemaakte afspraken over terreurbestrijding en de onderlinge samenwerking te verbeteren. De Nederlander Gijs de Vries werd speciaal belast met de coördinatie hiervan op Europees niveau.

Uit De Vries' eerste rapport worden volgens diplomaten in Brussel lidstaten die in gebreke blijven met naam en toenaam genoemd. ,,Griekenland en Italië doen het heel slecht.'' Voor Griekenland is dat extra pijnlijk met het oog op de Olympische Spelen die in augustus in Athene worden gehouden.

Een van de manco's betreft het Europese arrestatiebevel dat een snelle overdracht van verdachten van zware criminaliteit en terrorisme tussen EU-landen mogelijk maakt en langdurige uitleveringsprocedures moet ondervangen. Griekenland, Italië, Malta en Tsjechië hebben het nog niet geregeld. Duitsland ook niet, maar Berlijn zou het voor de EU-top van regeringsleiders volgende week in Brussel alsnog in orde maken.

De regeringsleiders zullen volgende week een tussenbalans opmaken van de terreurbestrijding in Europa. Tijdens dat overleg zal ook de gevoelige kwestie van de onderlinge uitwisseling van gegevens tussen nationale inlichtingendiensten aan de orde komen. EU-buitenlandcoördinator Javier Solana heeft recentelijk verschillende keren aangedrongen op een coöperatievere opstelling van deze geheime diensten.

,,In termen van samenwerking op het gebied van veiligheid gebeurt er al veel, maar we moeten waakzaam blijven'', aldus Gijs de Vries gisteren op een persconferentie in Wenen na een onderhoud met de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Ernst Strasser.