Ziekenhuizen kunnen drie mld besparen

Ziekenhuizen kunnen ruim drie miljard euro besparen door hun logistieke proces te verbeteren. Deze besparingen kunnen binnen twee tot drie jaar worden gerealiseerd.

Dit zegt bestuursvoorzitter Peter Bakker van het post- en transportbedrijf TPG, die in opdracht van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) onderzocht of en hoe de zorgsector efficiënter kan worden georganiseerd. Aan ziekenhuiszorg en medisch specialisten wordt op dit moment zo'n 14 miljard euro per jaar uitgegeven.

Met name de patiëntenlogistiek kan volgens Bakker substantieel worden verbeterd, met besparingen tot 2,5 miljard euro per jaar. Bijvoorbeeld door patiënten met een verwachte verpleegduur van vijf dagen op maandag te opereren en niet op dinsdag, waardoor de patiënt al voor het weekend ontslagen kan worden.

Volgens Bakker is veel van de ziekenhuiszorg `voorspelbaar' op basis van ervaringscijfers. Daardoor kan de hulp aan zo'n 60 procent van de patiënten, logistiek gezien, gestandaardiseerd worden. ,,Als ik behandeld moet worden voor staar is dat logistiek gezien hetzelfde als dat een ander aan staar moet worden geopereerd'', aldus de TPG-bestuurder in een gesprek voorafgaand aan de overhandiging van het rapport aan minister Hoogervorst.

Ook zou volgens hem duidelijker moeten zijn wie het in de zorg voor het zeggen heeft. In het ziekenhuis zelf strijden bestuur en medische staf om zeggenschap. De zorgsector zelf is volgens hem te diffuus om beslissingen te nemen. Van zorgverzekeraars, minister, ziekenhuisdirecties en adviescolleges is niet duidelijk wie voor welke aspecten van de zorg de eindverantwoordelijkheid draagt. Verder pleit Bakker voor slimmere bouw van ziekenhuizen en intensiever gebruik van computers.

Ziekenhuizen zouden nog eens 150 miljoen euro kunnen besparen door samen bijvoorbeeld medische apparatuur, linnen, hulpmiddelen en voeding in te kopen, waardoor ze bij leveranciers meer korting kunnen bedingen. Ook de distributie van geneesmiddelen verloopt volgens de TPG-topman inefficiënt. Producenten zouden bijvoorbeeld direct aan ziekenhuizen en consumenten kunnen leveren, waardoor groothandels en apotheken grotendeels overbodig worden.

Met name geldt dit voor herhalingsrecepten. Van de 126 miljoen recepten die in 2001 bij de apothekers werd ingeleverd, was circa 70 procent een herhalingsrecept. Onder 65-plussers is dat percentage inmiddels 83 procent. ,,Deze zouden naar de patiënten zelf gestuurd kunnen worden. Alleen voor acute vraag naar geneesmiddelen zijn dan nog enkele apotheken nodig.''

Door de logistiek voor met name patiënten, goederen en geneesmiddelen te verbeteren is volgens Bakkers rapport `Sneller beter - De logistiek in de zorg' 3 tot 3,5 miljard euro te besparen. Peter Bakker is de eerste topman uit het bedrijfsleven die minister Hoogervorst heeft gevraagd om de zorg door te lichten. Na Bakker doet binnenkort ook president-directeur Rein Willems van Shell Nederland verslag, over de veiligheid in de ziekenhuizen.