Ys deed studie in Groningen

Minister-president Etienne Ys (42) is in Groningen afgestudeerd als fiscaal jurist. Na zijn studie ging hij werken bij de Antilliaanse belastingdienst, totdat hij in 1994 door Miguel Pourier, leider van de toen net opgerichte partij Partido Antias Restrukturá (PAR), werd gevraagd minister van Financiën te worden in het kabinet-Pourier. Na een jaar werd Ys voor de PAR gedeputeerde (wethouder) van Financiën. In 2001 volgde hij Pourier als partijleider op. Na de verkiezingen van de Staten (het Antilliaanse parlement) in 2002 werd hij premier van het eerste kabinet-Ys, dat in juli vorig jaar moest aftreden omdat bij de verkiezingen van de Curaçaose eilandsraad (gemeenteraad) de FOL de grootste partij werd en de landsregering daardoor viel. Ys keerde daarop terug naar de Staten en naar de eilandsraad als fractievoorzitter van de PAR.