Vier turntitels Epke Zonderland

Turner Epke Zonderland ging er bijna krom van lopen, zo veel medailles, vooral gouden, hingen er na afloop van de Nederlandse kampioenchappen in Bergen op Zoom om zijn nek. De achttienjarige Fries deed voor het eerst mee aan de titelstrijd voor senioren, maar dat was geen beletsel om het toernooi te domineren. Hij won goud op de meerkamp en op drie toestellen: brug, voltige en rek. Bovendien won hij ook nog twee zilveren medailles.

Het toernooi in Bergen op Zoom bevestigde dat er in Nederland een lichting talentvolle turners is. Naast Zonderland behaalde de andere eerstejaars senior, Jeffrey Wammes (17), ook nog eens twee gouden medailles.

Wammes, die wegens een breuk van zijn middenhandsbeentje niet kon deelnemen aan de meerkamp, won de twee onderdelen (vloer en sprong) waaraan hij ondanks zijn fysieke beperkingen wel kon deelnemen.

Slechts bij één discipline hield de gevestigde orde stand. Dat was aan de ringen, hét domein van Yuri van Gelder, de Brabander die voor de achtste keer op rij op dat onderdeel Nederlands kampioen werd. Met 9,700 als eindscore was Van Gelder wederom onaantastbaar.

Van Gelders oefening was iets aangepast om zijn linkerschouder te ontzien. Hij heeft al een paar maanden last van het gewricht.

De familie Zonderland stond echter in het middelpunt van de belangstelling, omat de drie turners uit één gezin maar liefst twaalf medailles wonnen. Epke was niet de enige met zes plakken, ook zijn 21-jarige broer Herre was goed voor zes medailles. De onttroonde meerkampkampioen veroverde in totaal vier zilveren en twee bronzen medailles. Alleen Johan Zonderland (19) stond met lege handen.

Het machtsvertoon van Epke kwam allerminst onverwacht. Vorig jaar al, toen hij met Wammes de juniorentitels verdeelde, waren Zonderlands scores beter dan die van de senioren. Zijn succes is deels een kwestie van talent, deels van de aanpak die de bondstrainers Rob Stout en Gerard Speerstra een aantal jaren geleden hebben ingezet. Zij richten zich op de absolute top en verlangen van hun turners dat de uitgangswaarden van de oefeningen een 10 worden. De trainingsmethoden zijn daar bij aangepast.