Venus zichtbaar als stip op de zon

Het zonlicht is morgenochtend een fractie zwakker dan normaal als de planeet Venus tussen de zon en de aarde schuift. De mini-eclips – een zonsverduistering mag het nauwelijks heten – is in Nederland bij een onbewolkte hemel vanaf ongeveer 7.20 uur van begin tot eind te volgen. Met hulpmiddelen als een eclipsbril of een vergrootglas is Venus te zien als een klein zwart stipje op de heldere schijf van de zon.

De Venusovergang begint als een klein deukje linksonder aan de tier later is Venus zichtbaar als een zwart stipje dat langzaam in een voor de waarnemer gebogen baan over de zon trekt. Kort na één uur bereikt Venus `de overkant', waarna de planeet om 13.23 uur de zonneschijf verlaat en uit het zicht verdwijnt.

Dat Venus, de tweede planeet gerekend vanaf de zon, precies tussen de aarde en de zon beweegt, is een zeldzame gebeurtenis. De laatste keer dat het verschijnsel optrad was in 1882. De volgende Venus-overgang in 2012 is in Nederland slechts gedeeltelijk te volgen.

Vorig jaar mei was vanuit Nederland een Mercurius-overgang te zien, ook een zeldzame gebeurtenis. Venus staat echter dichter bij de aarde en heeft een grotere diameter dan Mercurius. De schaduw die de planeet morgen richting aarde werpt is dan ook bijna vijf maal zo groot als die van Mercurius in 2003.

Op de site www.venusvoordezon.nl staat hoe de zonne-eclips bekeken kan worden. Daarvoor zijn altijd hulpmiddelen nodig, omdat het onbeschermd tegen de zon in kijken blijvende schade aan de ogen kan veroorzaken. Met een eclipsbrilletje of een lasbril is het verschijnsel veilig te volgen.

Ook is het mogelijk om de overgang indirect te bekijken door de zon met een vergrootglas of verrekijker te projecteren op een wit vel papier.