Tweede Kamer wil hulp aan Suriname in 5 jaar afbouwen

De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 steunen het beëindigen van de exclusieve ontwikkelingsrelatie met Suriname in de komende vijf jaar. Dat blijkt uit de reacties van de fractiewoordvoerders vanmorgen op het kabinetsbesluit van vorige week, op voorstel van minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking). De Tweede-Kamerleden Brinkel (CDA), Szabo (VVD) en Dittrich (D66) zijn het met de minister eens dat Suriname zo moet wordt gestimuleerd zich meer op de eigen regio te richten. Het CDA onderstreept dat Nederland via internationale organisaties steun moet blijven geven. CDA en PvdA zijn verder kritisch over het voornemen van Van Ardenne de bilaterale steun in Latijns Amerika te beperken tot vijf landen, waaronder Suriname. De VVD wil juist het aantal bilaterale relaties verder afbouwen.