Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer een reportage over de Fair Trade-winkels die, bij de inkoop van handnijverheidsartikelen van producenten in derdewereldlanden, in Thailand en Kenia soms minder betalen dan commerciële inkopers. Hoe fair stelt Fair Trade zich op? Ned.2, 18.25-1910u.

Netwerk. Verslag van het partijcongres van het Vlaams Blok aan de vooravond van de Europese verkiezingen in Vlaanderen, op 13 juni. De partij, onlangs veroordeeld voor racisme, doet het goed in de peilingen. Verder een reportage uit Israël over de spanningen rondom het plan van premier Sharon om zich terug te trekken uit de Gazastrook. Ned.1, 20.32-21.02u.

Nova. Aandacht voor de kritiek van oud-VVD-leider Hans Dijkstal over plannen van VVD'ers om vignetten voor geïntegreerde allochtonen in te voeren, een reportage over oud-president Reagan als communicator en de mogelijke terugtrekking van Israël uit de Gazastrook. Ned.3, 22.20-22.57u.

DOCUMENTAIRE

Terug op de werkvloer. Slot van een serie waarin managers voor een paar dagen als arbeiders in hun bedrijf werken toont directeur Peter Merter van de Engelse stofzuigerfabriek Hoover. Ned.3, 20.32-21.00u.

Dokwerk: Adios Nonino. Film over ouders van kinderen die zijn opgepakt en verdwenen tijdens het militaire bewind in Argentinië tussen 1976-1983. Tegenstanders van de junta van generaal Videla waren hun leven niet zeker. Ned.3, 21.00-22.00u.

Dokument: I Soeni i - De droom van een zigeuner. Portret van de Haagse Sinti-zanger Reinard Dewus, die zich inzet voor het behoud van de zigeunercultuur en die daarover regelmatig in conflict raakt met diverse instanties. Ned.1, 22.58-23.57u.

Historisch op maandag. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.57-0.53u.

Vergezicht: De positie van de vrouwen in een samenleving. Eerste aflevering van een tiendelige serie met vanavond vrouwen van boven de 65 jaar die vertellen over hun actieve seksleven. Ned.3, 23.58-0.55u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. Regisseur Frans Weisz vertelt over zijn televisiefilm Boy Ecury, een film die tijdens het Moondance International Filmfestival in Amerika `The Columbine Award' toegekend kreeg. Ned.3, 19.32-20.00u.

Villa BVD. Uit Portugal de eerste aflevering over het Europese kampioenschap voetbal met als gast René van der Gijp, ex-speler van PSV en Oranje. RTL4, 22.40-23.45u.

AMUSEMENT & SPORT

Oranje `74, zonder titel. Thema-avond over het wereldkampioenschap voetbal in 1974 in West-Duitsland, met opnamen van kwalificatiewedstrijden, voetbalmuziek en de partijen van Nederland tegen Uruguay, Bulgarije, Brazilië en W-Duitsland. Ned.2, 19.55-2.05u.

FILM

.Mission Impossible (Brian De Palma, 1996, VS). Visuele trucs zijn de sterren van bijna abstracte actiefilm naar gelijknamige tv-serie uit jaren zestig. Ook met Tom Cruise. SBS6, 20.30-22.40u.

Keeping the Faith (Edward Norton, 2000, VS). Beetje anachronistisch smakende, romantische komedie met bizar gegeven: bijna-rabbijn Ben Stiller en priester Edward Norton, ook nog eens boezemvrienden sinds hun jeugd, vallen béíden voor niet-joodse Jenna Elfman. Net5, 22.00-0.25u., met reclame.

La meilleure façon de marcher (Claude Miller, 1975, Frankrijk). Adolescenten worstelen met seksuele identiteit, poses en de noodzaak zich aan te passen in opmerkelijk regiedebuut van voormalige assistent van Truffaut. Gesitueerd in vakantiekamp voor jongens anno 1960. TV5, 22.30-0.15u.

Shooting Fish (Stefan Schwartz, 1997, Engeland). Oubollige komedie over twee oplichters in Londen. BBC1, 0.05-2.00u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van zanger Eric van Dijsseldonk en bioloog Arjen Kikkert over kleine dieren een gesprek met de Engelse schrijver en kaartenmaker Tim Robinson over zijn boek De Aran-eilanden. Verder aandacht voor de overleden dichter Cor Vaandrager, die op een oude opname het gedicht De reus van Rotterdam (1987) voorleest, en dichter Martin Reints over zijn werkplek. 747AM, 21.00-23.00u.

Dubbel-O. In het opvoedingsprogramma een gesprek met violist en dirigent Cas van der Horst over zijn aanpak om kinderen dichter bij muziek te brengen. Morgen, 747AM, 11.30-12.00u.