Sigara böreˇgi

Net als de Grieken en de Libanezen zijn ook de Turken verzot op voorafjes onder de naam mezze. De keus is ruim. Wat dacht u van mousse van viskuit, van gefrituurde schapenlever, taart met spinazie en kaas, kalfsvlees met tonijnsaus? Van rolletjes omelet, vlees op stokjes, gehaktballetjes met pijnboompitten? Of anders van gevulde pepers, aubergines of wijnbladeren. Van kaaspastei, mosselen met rijst, gebakken pijlinktvis, courgettekoekjes, gebakken wortelen met yoghurt – vooral veel yoghurt en knoflook. Tuinbonen met olijfolie, bonenpuree, prei in eisaus, bulgur op smaak, gehakt met komijn. Het kan niet op.

Ik geef hier een recept voor Turkse miniloempia's (sigara böreˇgi) en een spinazieschotel. Laag het filodeeg ontdooien in de verpakking. Prak de kaas fijn. Splits het ei. Roer de dooier, de peterselie, de dille en het paprikapoeder door de kaas. Knip elk deegvel in kwarten en bewaar die afgedekt. Leg een kwart vel met een punt naar beneden op een bord. Schep op 5 centimeter afstand van die punt een lepel van het kaasmengsel. Vouw daarover de punt en sla daar de zijflappen over. Rol het pakketje naar boven op. Plak vast met eiwit. Bewaar de rolletjes afgedekt. Verhit olie bij 180 graden Celsius. Bak daarin de rolletjes in porties in drie minuten bruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken.

Dan een spinaziegerecht, ispanak kavurma, voor twee personen. Was 300 gram spinazie. Roerbak de groente met aanhangend water in drie tot vier minuten gaar. Laat de spinazie in een vergiet uitlekken, druk vocht eruit en snijd de groente fijn. Pel en snipper een ui en een teentje knoflook. Snijd twee tomaten en een paprika in stukjes en 100 gram champignons in plakjes. Verhit twee eetlepels olie in een koekenpan. Bak daarin ui en knoflook een minuut lang en doe er dan tomaat, paprika en champignon bij. Na drie minuten is alles gaar. Roer er de spinazie door plus 1 deciliter kookroom. Op smaak brengen met zout en peper. Maak kuiltjes in de groenten en breek er 2-4 eieren boven. Leg een deksel op de pan. Laat de eieren op laag vuur stollen – naar keus helemaal of deels. Strooi er paprikapoeder over. Eet er Turks brood bij.

Morgen: eendenlever.

    • Annelène van Eijndhoven