Ronald Reagan (93) overleden

De Amerikaanse oud-president Ronald Wilson Reagan is zaterdag op 93-jarige leeftijd in zijn woonplaats Los Angeles overleden. De veertigste president van de Verenigde Staten stierf aan de gevolgen van een longontsteking, in combinatie met de ziekte van Alzheimer waaraan hij al jaren leed.

Reagan, president van 1981 tot 1989, was een van de populairste Amerikaanse presidenten van de vorige eeuw. Ondanks zijn hoge leeftijd – de voormalig Hollywood-acteur was bij zijn aantreden 69 jaar – bezorgde hij Amerikanen een gevoel van jeugdig optimisme. Hij overleefde blunders, schandalen en een hardnekkige twijfel aan zijn intellectuele capaciteiten.

Door velen werd hij gisteren herdacht als een groot president. Honderden zichtbaar aangeslagen Amerikanen legden voor zijn huis bloemen neer, en in verschillende steden werden wakes gehouden. De huidige Amerikaanse president Bush sprak van ,,een triest moment in het bestaan van Amerika.'' Voormalig Sovjet-president Michail Gorbatsjov zei dat Reagan ,,een belangrijk instrument was bij het beëindigen van de Koude Oorlog''. En de Britse oud-premier Margaret Thatcher vergeleek hem met ,,een werkelijk grote Amerikaanse held''. ,,Ronald Reagan kan meer dan welke leider dan ook aanspraak maken op het winnen van de Koude Oorlog voor vrijheid, en hij deed dat zonder dat er een schot werd gelost. Dat hij zoveel heeft bereikt, en tegen alle verwachtingen in, en met humor en menselijkheid, maakte van Ronald Reagan een werkelijk grote Amerikaanse held'', aldus Thatcher, die tijdens haar regeerperiode een van de trouwste bondgenoten van president Reagan was.

Andere staatshoofden waren minder lovend. De Libische leider Gaddafi betreurde het dat Reagan stierf voordat hij terecht kon staan voor ,,zijn lelijke misdaad'', een aanslag op Libië in 1986 waarbij onder andere Gaddafi's aangenomen dochter werd gedood. Ook de Nicaraguaanse oud-dictator Daniel Ortega zei het te betreuren dat Reagan is overleden zonder dat hij verantwoording heeft afgelegd voor zijn misdaden. De VS steunden in de jaren tachtig de Nicaraguaanse contra-rebellen die het linkse regime van Ortega omver probeerden te werpen.

Een woordvoerster van de familie verklaarde gisteren namens Reagans weduwe Nancy ,,bedroefd te zijn'', maar ook ,,een gevoel van opluchting'' te ervaren omdat haar man niet langer hoeft te lijden.

Reagan krijgt vrijdag een staatsuitvaart in Washington. Tot woensdag ligt hij opgebaard in zijn presidentiële bibliotheek in Simi Valley (Californië), waarna zijn lichaam wordt overgebracht naar het Capitool in Washington. Reagan wordt in kleine kring begraven.

necrologie: pagina 4

hoofdartikel: pagina 9

citaten: : pagina 20