Publieks-Edison voor violiste Janine Jansen

De violiste Janine Jansen is dit jaar de winnares van Edison Klassiek Publieksprijs. Ze kreeg de onderscheiding vrijdagavond in het Amsterdamse Concertgebouw tijdens een deel rechtstreeks door de tv uitegzonden Edison Klassiek Gala. Jansen kreeg voor haar debuut-cd Janine Jansen veertig procent van de 3000 uitgebrachte stemmen. Petra Berger werd met haar album Mistress tweede met 34 procent. De pianist Wibi Soerjadi verzamelde vijf procent achter zich voor Pieces of a dream.

De oeuvreprijs was, zoals eerder al bekendgemaakt, voor de Russische cellist en dirigent Mstislav Rostropowitsj, die als dirigent bij Amsterdam Sinfonietta een deel van het muzikale programma voor zijn rekening nam. Rostropowitsj begeleidde ook de Russische violist en Edison-winnaar Maxim Vengerov, die hem zijn Edison had overhandigd.

Ook een aantal andere winnaars van klassieke Edisons trad op: Janine Jansen, pianist Paul Lewis, het orkest Concert Spirituel o.l.v. Hervé Niquet. Dirigent Riccardo Chailly kreeg een Edison voor zijn opname van het Stabat Mater van Rossini met het Koninklijk Concertgebouworkest, het Groot Omroepkoor en solisten. Het Concertgebouworkest kreeg in eigen huis ook een Edison voor het eerste deel van een serie boxen met historische opnamen, geproduceerd in samenwerking met de Wereldomroep.

Het programma van het Edison Gala was zeer gevarieerd, met onder de Edison-uitreikers de acteur Daan Schuurmans, de advocaat Gerard Spong (,,Ik heb vroeger harples gehad''), het VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali en D66-minister Laurens Jan Brinkhorst. Verder waren er samen met Amsterdam Sinfonietta optredens van The Houdini's en zangeres Trijntje Oosterhuis.