Prinses Laurentien ereambassadeur Andersen-project

Prinses Laurentien is voor Nederland komend jaar ereambassadeur van het internationale cultuurproject 'Hans Christian Andersen 2005'. Het is dan tweehonderd jaar geleden dat de Deense schrijver werd geboren. De Deense ambassadeur J. Bernhard maakte de keuze voor prinses Laurentien zondag bekend in pretpark de Efteling. Later dit jaar volgt de officiële benoeming. Bernhard benoemde zondag ook cabaretier Freek de Jonge, schrijfster Daphne Deckers en dichter Ivo de Wijs als ambassadeur van het project. 'Hans Christian Andersen 2005' moet het leven en werk van de Deense auteur opnieuw wereldwijd onder de aandacht brengen. Andersen schreef meer dan 150 sprookjes, maar ook reisverhalen, romans en theaterstukken. Hij werd op 2 april 1805 geboren. In zijn geboorteland Denemarken begint precies tweehonderd jaar later een cultuurfestival. In Nederland begint de Efteling al dit jaar al met de opvoering van de musical De Kleine Zeemeermin, en krijgt Het Meisje met de Zwavelstokjes een plaats in het sprookjesbos. Een reizende tentoonstelling over de schrijver is vanaf 21 juni in het pretpark te zien. Eerder werden onder anderen acteur Harvey Keitel, atlete Cathy Freeman en voormalig stervoetballer Pele als vertegenwoordiger van het project aangewezen.