`Prijs aandeel Postbank te hoog geschat'

Beleggers en analisten hebben met scepsis gereageerd op de prijs waartegen Deutsche Post dochter Postbank deze maand naar de beurs wil brengen. De emissieprijs zou tussen 31,50 euro en 36,50 euro moeten liggen.

,,Het wordt heel moeilijk om aandelen tegen deze prijs te plaatsen'', zei fondsmanager Andreas Thomae van Activest, een dochter van HypoVereinsbank, tegen de zakenkrant Financial Times Deutschland. Een aantal bankiers, die in Duitse media anoniem blijven, houdt er zelfs rekening mee dat de beursgang wordt afgeblazen.

Directeur Klaus Zumwinkel van Deutsche Post is daarentegen optimistisch. De bandbreedte is volgens hem vastgesteld na een onderzoek onder vijfhonderd potentiële beleggers. ,,Hun antwoorden hebben ons ervan overtuigd dat de nu gekozen bandbreedte de juiste is.''

De beursgang van de Postbank, gepland op 21 juni, wordt met spanning afgewacht. Het is de eerste omvangrijke lancering in Duitsland in drie jaar en bankiers hopen dat een succesvolle emissie ook anderen tot een beursgang zal verleiden.

Eerder dit voorjaar werd een aantal kleinere emissies op het laatste moment afgeblazen. Deutsche Post wil 50 procent minus één aandeel naar de beurs brengen.

De beursgang van Postbank heeft al eerder stof doen opwaaien. In een uitgelekt memorandum van Deutsche Bank, leider van het internationale consortium van banken dat de beursgang begeleidt, werd de waarde van de Postbank geschat tussen 4,4 en 5,3 miljard euro. Deutsche Post schatte de waarde van Postbank in februari nog rond 6 miljard euro. Veel analisten vinden dat de emissieprijs de boekwaarde van 4,8 miljard euro van de Postbank moet weerspiegelen.

Eerder ontstond commotie toen er in de top van Deutsche Bank een discussie ontbrandde over een mogelijke overname van de Postbank. Bondskanselier Schröder zou een dergelijke oplossing hebben aanbevolen. Schröder heeft openlijk gepleit voor een fusie van Duitse banken. Alleen grote concerns kunnen volgens Schröder op den duur overleven.