Pijnlijke nederlaag Duitsland

Duitsland heeft in Kaiserslautern de laatste oefenwedstrijd voor het EK met 2-0 verloren van Hongarije. De nederlaag was schrijnend, te meer de Hongaarse bondscoach Lothar Matthäus met een gelegenheidsformatie verscheen.

De Hongaar Torghelle strafte voor rust twee van de vele Duitse blunders af. De selectie van de Duitse bondscoach Völler krijgt nu twee dagen vrij voor het woensdag naar Faro vliegt. De 36.000 toeschouwers in het Fritz Walter-stadion en het voetbalminnende volk voor de buis bleven in grote twijfel achter. Niets wees er gisteren op dat de nummer twee van het laatste WK er klaar voor is over negen dagen in Porto tegen Nederland het EK goed in te zetten.

Bij Duitsland rammelde het in alle linies. Door de geleverde inspanningen gedurende de twee weken trainingskamp in het Zwarte Woud ontbraken de fysieke kracht en zelfs de mentale weerbaarheid om te knokken. Enig lichtpunt was verdediger Lahm. Hij deed weinig fout en bemoeide zich ook regelmatig met de opbouw. Invaller Schweinsteiger bewees na rust zijn talent. Hij overtuigde wel, evenals de jonge Podolski, die een kwartier meedeed. Verder was het een en al droefenis.

,,De laatste test is mislukt en qua resultaat niet in orde. We hebben stof ter overdenking gekregen'', zei Völler na afloop. ,,Maar je moet ook niet al te dramatisch doen over deze nederlaag. Bij het EK tellen de uitslagen van de voorbereiding niet meer.''

Letland, derde tegenstander van Oranje bij het Europees voetbalkampioenschap in Portugal, heeft de oefencampagne afgesloten met een gelijkspel. In Riga bleef de ploeg van bondscoach Starkovs gisteren tegen Azerbeidzjan steken op 2-2. Acht minuten voor tijd voorkwam Zemlinskis een nederlaag voor de thuisploeg. Hij scoorde uit een strafschop. Het eerste doelpunt van Letland (1-0) kwam op naam van Verpakovskis.

Van de EK-gangers in groep D kwam alleen Tsjechië dit weekeinde tot winst. Estland was gisteren in Teplice het slachtoffer: 2-0. Baros maakte beide doelpunten. De aanvaller viel voor rust met een blessure uit, maar zijn deelname aan het Europees kampioenschap komt niet in gevaar.

Brazilië heeft punten verspeeld in de strijd om de kwalificatie voor het WK voetbal in 2006. Het duel met Chili eindigde in 1-1. Argentinië had in de tussenstand de leiding kunnen overnemen, maar voor eigen publiek kwam de ploeg niet verder dan 0-0 tegen Paraguay. Colombia haalde met 5-0 uit tegen Uruguay, maar heeft met een achtste plek nog geen uitzicht op het WK. Ecuador versloeg Bolivia met 3-2. Peru en Venezuela speelden in Lima met 0-0 gelijk. De negen landen uit Zuid-Amerika hebben nu zeven van in totaal achttien wedstrijden gespeeld. De eerste vier landen gaan naar het WK, de nummer vijf speelt beslissingswedstrijden tegen de kampioen van Oceanië.