`Nederlandse Turken bezorgd over Europa'

,,Het is aan te raden dat Nederlanders een cursus inburgeren in Europa gaan volgen. Europa is minder belangrijk geworden voor Nederland en dat is een onwenselijke ontwikkeling. Inburgeren kan helpen Europa niet alleen als een christelijk Europa te zien, maar als een ontmoetingsplaats van allerlei beschavingen, ook de Turkse.''

Dat zei de directeur van het Nederlands Centrum voor Buitenlanders (NCB) Ilhan Akel gisteren tijdens een bijeenkomst in Utrecht over de Europese Parlementsverkiezingen. De bijeenkomst was georganiseerd door verschillende organisaties van migranten.

,,Er bestaan veel te veel vooroordelen over de islam'', zei Akel. Hij vreest dat deze de discussie over de mogelijke toetreding van Turkijke eind dit jaar zullen beinvloeden. Hij zei te betreuren dat Europa voor Nederland minder belangrijk wordt. Er wordt enkel nog in termen van `wat kost het' gesproken, vindt Akel.

Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie, van juli tot en met december, wordt beslist of de toetredingsonderhandelingen met Turkije beginnen. De NCB-directeur verwacht dat er ditmaal veel meer Turken zullen gaan stemmen, op een partij die positief staat tegenover de Turkse toetreding.

Dat denkt ook Zeki Arslan van de migrantenorganisatie Forum. In Nederland wonen 350.000 Turken, waarvan er 100.000 stemgerechtigd zijn. ,,Als de Turken in Europa massaal naar de stembus gaan kunnen ze een belangrijk stempel op de verkiezingen drukken'', zei Arslan.