Miljoenenbonus ex-topman Endemol

Voormalig bestuursvoorzitter Aat Schouwenaar van Endemol heeft voor de korte periode dat hij de hoogste positie bekleedde een bonus gekregen van 4,5 miljoen euro. Het bedrag bestaat uit zowel een welkomstbonus als een vertrekpremie.

Dit blijkt uit het jaarverslag dat het amusementsbedrijf onlangs bij de Kamer van Koophandel heeft gedeponeerd. Schouwenaar volgde vorig jaar zomer John de Mol op, maar het Spaanse moederbedrijf Telefónica greep in december in en schoof de Nederlander terzijde ten faveure van de Spanjaard Joaquin Agut Bonfills. Met die benoeming schond Telefónica de afspraak dat Endemol mocht meepraten over de invulling van de topfunctie bij het amusementsbedrijf. Een woordvoerder van Endemol wilde vanmorgen geen toelichting op de bonus geven.

Behalve de bonus ontving Schouwenaar vorig jaar een salaris van 328.000 euro en een extra uitkering van 100.000 euro.

Medeoprichter John de Mol van Endemol incasseerde vorig jaar een salaris van 635.000 euro. In tegenstelling tot de andere leden van de raad van bestuur kreeg hij geen bonussen. Twee weken na het gedwongen vertrek van Schouwenaar besloot De Mol als creatieve topman op te stappen bij Endemol, hoewel zijn contract tot 2005 doorliep. Drie andere leden van de raad van bestuur – A. Oostvogel, R. Goes en H. Deitmers – ontvingen in 2003 een bonus van 1 miljoen euro en een extra uitkering van 100.000 euro.

Inclusief de uitkeringen aan de vorig jaar vertrokken Unico Glorie kwam de totale bezoldiging van de raad van bestuur in 2003 op 10,5 miljoen euro. Een jaar eerder was dat 4,75 miljoen euro.

Endemol, dat vorig jaar een nettowinst van 61 miljoen euro boekte op een omzet van 914 miljoen, werd vier jaar geleden door Telefónica gekocht voor 5,5 miljard euro. Dat bedrag is inmiddels grotendeels afgeschreven. Mede-oprichter Joop van den Ende sprak rond het vertrek van Schouwenaar de verwachting uit dat Telefónica Endemol wilde afstoten.