Kreizberg eert Anton Dvorák

Precies honderd jaar geleden overleed de Tsjechische componist Anton Dvorák. Het Nederlands Philharmonisch Orkest herdenkt die sterfdag deze week met een concertreeksje dat op de affiches wordt aangeprezen als een `warm onthaal', en inderdaad is een attractiever symfonisch Dvorák-programma dan dit concert met het Celloconcert en de Achtste symfonie nauwelijks denkbaar.

De nieuwe chef-dirigent Yakov Kreizberg leidde zijn orkest al eerder met groot succes in Dvoráks Negende symfonie, die ook op cd is verschenen. Blijkbaar neemt Kreizberg Dvoráks symfonieën welbewust in omgekeerde volgorde ter hand; na deze Achtste is de Zevende symfonie aan de beurt.

Ook al is zijn reeks Dvorák-ervaringen met het Nederlands Philharmonisch Orkest in omvang nog beperkt, toch kan Kreizberg nu al bogen op een herkenbare eigen stijl. Zoals eerder in de Negende muntte ook deze Achtste symfonie zondagmiddag uit in vitaliteit en contrasten.

Vergeleken met, bijvoorbeeld, de onvergetelijke Dvorák-reeks die Nikolaus Harnoncourt recentelijk realiseerde met het Koninklijk Concertgebouworkest, is Kreizberg compromisloos romantisch en onstuimig in de manier waarop hij uit het hoofd en met grote gebaren reliëf aanbrengt in de klank.

Waar gepast speelde het Nederlands Philharmonisch Orkest op volle kracht, diep leunend in de oneindige melodieën die hier naar Richard Wagner vooruit leken te wijzen. Maar waar de klankintensiteit was gebaat bij kalmte en terughoudendheid toomde Yakov Kreizberg het orkest in, zodat ook de natuurevocaties van het Adagio en de zwier van het Allegretto tot bloei kwamen.

In Dvoráks Celloconcert soleerde de Duitse, in New York gevestigde cellist Alban Gerhardt (35), wiens interpretatie vooral in het openingsdeel minder zeker en elegant aandeed dan die van Kreizberg. Gerhardt, die in maart 2005 met het orkest zal meereizen op tournee naar Duitsland, presenteerde zich hier vooral als een degelijk solist.

Uit Gerhardts interpretatie sprak een goed luisterend oor en gevoel voor balans, maar in uitstraling en klankschoonheid werd hij door het sprankelend musicerende Nederlands Philharmonisch Orkest voorbijgestreefd.

Concert: Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Yakov Kreizberg m.m.v. Alban Gerhardt (cello). Programma: A. Dvorák: Celloconcert; Symfonie nr. 8. Gehoord: 6/6 Concertgebouw, Amsterdam. Herh.: 7/6.

    • Mischa Spel