IATA vreest verlies door hoge olieprijs

De aanhoudend hoge olieprijzen kunnen de al zwaar getroffen luchtvaartsector dit jaar miljarden dollars kosten. Dat heeft Giovanni Bisignani, voorzitter van de internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA, vandaag gezegd op de jaarvergadering in Singapore.

,,Vorig jaar hebben we de vier ruiters van de apocalyps overleefd'', zei Bisignani, in een verwijzing naar de bijbel. ,,Sars, de oorlog in Irak, het terrorisme en de economische recessie. Nu komt er een vijfde ruiter bij, de hoge olieprijs. Die kan ons 1 miljard dollar per maand kosten en het herstel van de sector tenietdoen.''

Bisignani baseerde zijn schatting op een gemiddelde prijs van 36 dollar voor een vat ruwe olie. Vanochtend kostte een vat West-Texas Intermediate-olie 38,32 dollar, 10 procent lager dan het voorlopige hoogtepunt van 42,45 dollar van vorig week. Bij IATA zijn 275 luchtvaartmaatschappijen aangesloten uit 136 landen.

Op de beurs van Londen daalde het aandeel van luchtvaartmaatschappij Easyjet vanochtend met 24 procent nadat het bedrijf had aangekondigd dat stijgende brandstofprijzen een ,,drukkend effect'' op de winst zullen hebben. Bestuursvoorzitter Ray Webster constateerde daarnaast dat de concurrentie in de Europese luchtvaartsector steeds scherper wordt. ,,En dat heeft gevolgen voor de winst.'' Het aandeel Easyjet daalde vanochtend met 48,25 pence tot 152,2 pence (2,29 euro), het laagste bedrag sinds de low-cost carrier in 2000 naar de beurs ging.

Easyjet zegt te verwachten dat sommige prijsvechters de felle concurrentieslag met ,,onrealistische prijzen'' niet zullen overleven. Het bedrijf denkt ,,financieel sterk genoeg'' te zijn om zijn marktaandeel te behouden en wil het aantal stoelen dit jaar zelfs met 20 procent vergroten.

Easyjet vervoerde in mei 2,09 miljoen passagiers, een stijging van 19 procent ten opzichte van vorig jaar. De bezettingsgraad van de vliegtuigen was 81 procent, wat bijzonder hoog is.