Het Beeld

Op de dag dat president Reagan op alle zenders zijn definitieve plaats in de geschiedenis had moeten krijgen, gingen helaas een paar eerder geplande actualiteiten vóór. Netwerk stond geheel in het kader van de alternatieve voetbalthema-avond van de KRO, Oranje Anders, waaruit viel op te maken dat in veel Nederlandse gezinnen het wel of niet kijken naar het EK voetbal als zeer principiële zaak wordt beschouwd en dat veel sportverslaggevers vinden dat er over het Nederlands elftal niet meer onafhankelijk journalistiek bericht kan worden. Wie zich niet als lakei opstelt, krijgt geen medewerking van de spelers, en van spelersquootjes zijn oplagen en kijkcijfers van alle media afhankelijk. Zegt hoofdredacteur van Voetbal International, Johan Derksen.

Wat moet de netcoördinator van Nederland 3, Lennart van der Meulen, dan ontzettend blij zijn met Jiskefet. In een interview met de Volkskrant stelde Van der Meulen, die zelf liever met zijn kinderen speelt dan dat hij naar zijn eigen zender kijkt, dat het op Nederland 3 allemaal veel te zwaar en te moeilijk is. Kennelijk snapt hij niet dat de kijkers juist weglopen omdat hij het er allemaal veel te licht, en daarmee voor niemand meer interessant maakt. Behalve voor de spelers van het Nederlands elftal. Zomaar, onaangekondigd, was een aantal van hen, zoals Kluivert, Van Nistelrooy en Frank de Boer, gisteren te zien in een promootje van hun, volgens sommigen zo onbegrijpelijke, lievelingsprogramma Jiskefet. Dat is begonnen aan een nieuw en interessant seizoen, met terroristische kabouters als rode draad. Gisteren kwam er in Jiskefet uit alle radiozenders alleen maar Portugees gezwets, een metafoor van de komende voetbalweken. En de heren Prins, Romeijn en Koch herdachten D-day met een sketch voor drie laconieke jongens in uniform uit de provincie, die over brommers praten, niets begrijpen van het land waar ze zich bevinden en wachten op een invasie.

Jongens van tachtig met een borst vol medailles marcheerden gisteren in Pont-Audemer en Arromanches. De uitzending van de Franse televisie over de herdenking in Normandië zat zeer geraffineerd in elkaar, door strak gechoreografeerd militair machtsvertoon te combineren met de gezichten van veteranen, geprojecteerd op zes gigantische verticale videowalls. Visueel werd zo zichtbaar wat journaalcorrespondente Saskia Dekkers noemde `de overgang van mémoire naar histoire'.

De rechtstreekse uitzending van NOS Actueel was verder tamelijk schutterig, mede door de onzekere centrale presentatie van Philip Freriks. President Chirac werd in de Nederlandse omlijsting achtereenvolgens aangeduid als Mitterrand en Giscard, en de pogingen tot verheldering voor mensen die nooit fatsoenlijk geschiedenisonderwijs hebben genoten, waren nogal halfhartig. Zo wordt de publieke omroep als de Van der Meulens hun zin krijgen: veel sport en daaromheen gedrapeerd simpel en slordig geklets dat de concurrentie met de commerciëlen aangaat en waar de verantwoordelijken zelf toch niet meer naar hoeven te kijken. De netcoördinator is in Portugal de gast van de KNVB.

    • Hans Beerekamp