Hans Hagen wint Gouden Griffel 2004

De Gouden Griffel 2004, de jaarlijkse prijs voor het mooiste Nederlandse kinderboek, gaat naar De dans van de drummers van Hans Hagen. Hagen krijgt ook een Zilveren Griffel voor Zwaantje en Lolly Londen.

Dit heeft de stichting CPNB vandaag bekendgemaakt. Het Gouden Penseel 2004, de prijs voor de mooiste illustraties van een Nederlandse illustrator, is toegekend aan Jan Jutte voor Een muts voor de maan. De prijzen worden eind september uitgereikt, vlak voor het begin van de Kinderboekenweek. Dan wordt ook het juryrapport openbaar.

Hans Hagen (1955), die eerder al drie Zilveren Griffels won, schrijft boeken voor kinderen van drie tot twaalf jaar. Het populairst is zijn reeks boeken over Jubelientje. Samen met zijn vrouw Monique Hagen maakte hij ook dichtbundels en prentenboeken voor heel jonge kinderen. Het bekroonde boek De dans van de drummers gaat over zes bijzondere kinderen, die kans maken trommelles te krijgen van een oude meesterdrummer. Het idee voor dit boek kreeg Hans Hagen op reis in Ghana.

,,Hans Hagen is een schrijver die zich goed kan verplaatsen in het hoofd van kleine kinderen. Hij speelt met taal en dat maakt zijn verhalen over alledaagse dingen grappig, ontroerend en soms een beetje filosofisch'', schreef deze krant eerder. Het dagblad Trouw oordeelde vorig jaar: ,,Er zit nou werkelijk geen enkele aanstellerij of – hoofdzonde nummer 1 in dit genre! – kinderachtigheid bij.''

Jan Jutte (1954) kreeg tweemaal eerder een Gouden Penseel. Het nu bekroonde Een muts voor de maan, met teksten van Sjoerd Kuyper, vertelt over een Aap, een Kip en een Opblaaskrokodil die op een avond zien hoe koud de maan het heeft en op pad gaan om de maan een paar wanten, een warme das en een muts te geven.

De Zilveren Griffels en Penselen kunnen ook worden toegekend aan vertaalde kinderboeken. De jury van de Griffels gaf naast zeven Zilveren Griffels ook aan negen boeken de eervolle vermelding Vlag & Wimpel. Van de Penseeljury kregen twee boeken een Zilveren Penseel en drie boeken een Vlag & Wimpel. Drie boeken zijn zowel door de Griffel- als de Penseeljury geëerd: De Schepping van Bart Moeyaert (Zilveren Griffel en Zilveren Penseel); Superguppie van Edward van de Vendel (Zilveren Griffel en Vlag & Wimpel van de Penseeljury) en Rood Rood Roodkapje van Isabelle Vandenabeele (Zilveren Penseel en Vlag & Wimpel van de Griffeljury).