Haagse politie pakt 330 antifascisten op

De politie in Den Haag heeft afgelopen zaterdag 330 antifascistische activisten gearresteerd. De linkse demonstranten wilden een confrontatie aangaan met een groep leden van de extreemrechtse Nederlandse Volks Unie (NVU). De NVU-leden betoogden rondom het Malieveld tegen, zoals op hun website valt te lezen, ,,de Amerikaanse agressiepolitiek''.

Ook de linkse betogers zouden een protesttocht houden door de Haagse binnenstad. Maar nadat ze ongeveer 50 meter hadden gelopen bogen ze, tegen de afspraken met de politie in, af naar het Malieveld. Om te voorkomen dat de twee groepen slaags met elkaar raakten voerde de politie enkele charges uit en sloot zij de antifascistische betogers tijdelijk op in een sporthal van de politie.

Het merendeel van de antifascistische demonstranten kon `s avonds weer naar huis. Wel kregen zij een boete en een dagvaarding voor openlijke geweldpleging en het negeren van politiebevelen. Zestien arrestanten zijn een nacht vastgehouden maar konden de volgende dag met een proces-verbaal op zak weer naar huis. Bij de botsing tussen de politie en de linkse demonstranten raakten twee agenten en drie betogers gewond.

De politie had tevoren beide groepen demonstratieplaatsen toegewezen die duidelijk uit elkaar lagen. Links mocht rond het Plein demonstreren, rechts rond het Malieveld. Burgemeester Deetman had een noodverordening afgekondigd waarin stond dat de politie moest optreden zodra de demonstranten van de vastgestelde route zouden afwijken.

De demonstratie van extreemrechts heeft geen problemen opgeleverd.