Eureka: warme schaats

Marathonschaatser Jan Maarten Heideman uit Oldebroek heeft weer een uitvinding toegevoegd aan zijn reeks van innovaties. De komende weken gaat de recordhouder van het aantal marathonoverwinningen de warmteschaats testen op zomerijs.

Het is een idee van hemzelf en Gert Ruitenberg, broer van de marathonschaatsers Henri en René en materiaalman van de schaatsploeg van DSB.

Met een warmteschaats kan de temperatuur van het schaatsijzer worden beïnvloed. In de komende weken wordt getest welke temperatuur de optimale glijsituatie voor de schaatsers oplevert. Het verwarmen van de ijzers kan op verschillende manieren, maar over de methodes doen de twee bedenkers in dit stadium nog geen mededelingen.

Heideman zelf kreeg in het verleden reeds bekendheid door een groot aantal succesvolle experimenten en vernieuwingen in de schaatssport zoals de klapschaats, de carveschaats, de 3D-schaats, het haaienvinnenpak en de kluunschoen.

Voor de warmteschaats is de wisselschaats van groot belang. Die maakt het bij testen en wedstrijden mogelijk snel te wisselen van ijzer. Heideman hoopt veel baat te hebben van de warmteschaats bij het trainen met een zo hoog mogelijke snelheid.