Dijkstal (VVD) haalt uit naar eigen fractie

De huidige politiek zaait haat, criminaliseert allochtonen en maakt Nederland onbestuurbaar. Dit is mede te wijten aan de harde lijn die de VVD-factie voert. Dat zegt voormalig VVD-lijsttrekker Hans Dijkstal.

Dijkstal is momenteel lid van PaVEM, een commissie die het kabinet adviseert over de emancipatie van allochtone vrouwen.

Dijkstal haalt fel uit naar partijgenoten als de huidige fractievoorzitter Van Aartsen en minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie). Van Aartsen noemt hij in een interview vandaag in het Algemeen Dagblad ,,il capo'' en Verdonk moet het ontgelden vanwege haar integratiebeleid. Haar voorstel om de integratie van allochtonen te meten aan de hand van vignetten lijkt volgens Dijkstal ,,verdacht veel op een jodenster''. Dijkstal liet desgevraagd weten dat hij hoopt dat zijn uitlatingen politici aanzet om meer na te denken over de toon van het debat.

Dijkstal denkt dat het ,,een grote fout'' is van de VVD is om het integratiebeleid onder te brengen bij Justitie. ,,Zo criminaliseer je een hele bevolkingsgroep''. Dit en de generalisaties die in het debat de boventoon voeren, kweken haat en ,,hevige tegenreacties'' bij jonge allochtonen. Het politieke debat, dat de VVD met Kamerleden als Wilders en Hirsi Ali inzet, is volgens Dijkstal ,,machopraat''.

Wilders noemt de uitlatingen van Dijkstal ,,uitermate dom''. ,,Dijkstal gaat over de schreef door het kabinetsbeleid te vergelijken met nazibeleid. Als hij de vignettenmethode vergelijkt met jodensterren dan heeft hij het echt niet begrepen.''

Wilders wil Dijkstal uit de commissie laten zetten. ,,Ik ga er niet over, maar als ik Verdonk was dan wilde ik hem niet meer in de commissie.'' Ook ontkent hij dat de huidige lijn van het kabinet de integratie tegengaat. ,,Wij voeren geen oorlog tegen de islam, maar tegen de excessen. Het gros van de moslims heeft hier niets mee te maken. Door de excessen aan te pakken bevorderen we de integratie juist.''

Minister Verdonk laat via haar voorlichter weten dat het absoluut niet haar bedoeling is om met het voorstel voor de vignetten mensen te stigmatiseren. Het is een onderzoeksinstrument om een indicatie te krijgen van de mate van integratie. Of Dijkstal nog wel welkom is bij Verdonk en of zij hem eventueel uit de commissie laat zetten wil ze nog niet zeggen. ,,Ze gaan eerst samen kijken naar wat er precies waar is van het betreffende gesprek. Ze zien elkaar vanmiddag in Amsterdam.'' Van Aartsen beraadt zich op een reactie.