De president spreekt

De zaterdag overleden Ronald Reagan was een bijzonder humoristische president – met opzet én per ongeluk. Een bloemlezing.

De opvatting van de overheid over de economie laat zich samenvatten in een paar korte zinnen: Als het beweegt, hef er belasting op. Als het blijft bewegen, maak er een regeling voor. En als het niet meer beweegt, geef het subsidie.

Men zegt dat de politiek het op een na oudste beroep is. Ik ben erachter gekomen dat het erg veel weg heeft van het oudste.

De politiek is geen slecht beroep. Als je succes hebt zijn er vele beloningen, als je jezelf te schande maakt kun je altijd nog een boek schrijven.

De knapste koppen zitten niet bij de overheid. Het bedrijfsleven zou ze anders onmiddellijk wegkapen.

De negen meest beangstigende woorden in het Engels zijn: ,,I'm from the government and I'm here to help.''

My fellow Americans, het doet mij genoegen u te kunnen mededelen dat ik net een wet heb ondertekend die Rusland voor eeuwig tot schurkenstaat verklaart. De bombardementen beginnen over vijf minuten. (gezegd tijdens een geluidstest voor een radiotoespraak, 1984)

Thomas Jefferson zei eens: ,,Beoordeel een president niet op zijn leeftijd, maar op zijn daden.'' Sinds hij me dat vertelde, maak ik me geen zorgen meer.

Hoe herken je een communist? Het is iemand die Marx en Lenin leest. En hoe herken je een anticommunist? Dat is iemand die Marx en Lenin begrijpt.

Bij een nationale ramp moeten ze me elk moment van de dag wekken, zelfs als ik in een kabinetsvergadering zit.

Politiek is als showbusiness. Eerst een fantastische ouverture, dan dobber je een tijdje voort, dan heb je een geweldige uitsmijter.

Wat zou er van deze natie geworden zijn zonder ons geweldige land?

Soms vraag ik me af hoe de Tien Geboden er uit zouden hebben gezien als Mozes ze eerst door het Amerikaanse Congres had moeten loodsen.

Het is waar, van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan. Maar waarom zou ik het risico nemen?

Bomen zorgen voor meer vervuiling dan auto's.

Recessie is als je buurman zijn baan verliest. Depressie is als je zelf werkloos wordt. En herstel is als Jimmy Carter zijn baan verliest. (tijdens de verkiezingscampagne in 1980)

Het afval dat een kerncentrale jaarlijks produceert kan onder een bureau worden opgeslagen.

Ik maak me geen zorgen over ons begrotingstekort. Het is groot genoeg om voor zichzelf te zorgen.

Ik hoop dat jullie Republikeinen zijn. (tegen de chirurgen die hem zouden opereren na de aanslag op zijn leven)

Het is me opgevallen dat de voorstanders van abortus allemaal al geboren zijn.

Ik ben bang dat ik geen ezel nodig heb. Ik heb er al een paar honderd op Capitol Hill. (bij het aanbod een ezel cadeau te krijgen)

We proberen de werkloosheid te laten oplopen, en ik denk dat het gaat lukken.

Een hippie is iemand die loopt als Tarzan, oogt als Jane en stinkt als Cheetah.

Nou, ik heb veel geleerd. Ik ben naar Zuid-Amerika gegaan om iets van hun opvattingen te weten te komen. Je zou ervan opkijken, het zijn allemaal verschillende landen!

De gedachte president te worden beangstigt me, en ik denk niet dat ik de functie ambieer. (in 1973)