`Belegger moet leren zijn verlies te nemen'

Beleggen als volkssport lijkt terug te zijn. Dat bleek zaterdag op de Nationale Beleggersdag in Utrecht, waar veel belangstellenden op af kwamen. ,,Suikerziekte is een goede beleggingsmarkt.''

Veel bezoekers van de Nationale Beleggersdag hebben ervaring met het zien verdampen van hun beleggingsgeld. Het echtpaar Broekhuizen, beiden ,,werkzaam in vrije beroepen'', had al een aantal jaren geleden met pensioen willen gaan. ,,Op ons 56ste, dat was de planning. Maar wij hebben net als iedereen geld verloren. Nu moeten we langer doorwerken, al is dat op zichzelf geen ramp.''

Afgelopen zaterdag organiseerde beleggersbank Alex voor het eerst de Nationale Beleggersdag in Utrecht, waar bijna 3.000 bezoekers waren. Beleggen lijkt als volkssport terug te zijn. Niet het minst onder ouderen. Mevrouw Broekhuizen laat het actieve beleggen aan haar man over. ,,Vroeger zat ik in een beleggingsclub. Dat was leuk.'' Zij is er eind 2001 mee gestopt. ,,Na de aanslagen van 11 september op het World Trade Center vond ik het niet meer kunnen. Gezellig praten over beleggen, terwijl de wereld in brand stond.''

Ook Vincent van Koersveld (54) belegt voor zijn pensioen. Hij valt op tussen de bezoekers door zijn sportieve rugzak en zijn grijze sokken in buitensportsandalen. Ook Van Koersveld heeft de afgelopen jaren geld op de beurs verloren, maar niet meer dan gemiddeld. ,,Gelukkig heb ik maar een deel van mijn oudedagsvoorziening in beleggingsfondsen gestoken. Ik denk er nu over om zelf actief te gaan beleggen.''

Bezoekers worden in Utrecht tijdens workshops op allerlei manieren warm gemaakt voor het beleggen.Investmentcoach Bert van Arkel belooft hun 30 procent rendement per jaar. Zoon Meeuwis verzorgt de beelden bij de presentatie. ,,Weet je wat erg is?'' Vader Van Arkel kijkt zijn toehoorders indringend aan. ,,Niet het verliezen is erg, wel als je aan het eind van het jaar niet minimaal 30 procent winst hebt gemaakt. Dat is erg.'' Een vrouw in het publiek fluistert dat hij ,,een beetje op die Ratelband lijkt, die is ook zo opgefokt''.

Sommige sprekers gaan in op de factoren die het beursklimaat beïnvloeden, zoals de hoge olieprijs, de oorlog in Irak, de rente in Amerika. Volgens Van Arkel weet niemand hoe de beurs zich zal ontwikkelen. Maar dat hoeft ook niet, zegt hij, als je zijn systeem maar volgt. Voor de snelle inschrijvers prijst hij zijn tweedaagse cursus aan waarin hij zijn geheimen zal onthullen. Wie zich vandaag nog inschrijft, krijgt op het cursusgeld, 1.295 euro exclusief BTW, 20 procent korting, belooft hij.

Als die Van Arkel het zo goed weet, waarom belegt hij dan zelf niet en staat hij hier zijn waar aan te prijzen? vraagt een bezoeker zich af. ,,Van Arkel is een beetje een marktkoopman, wel wat glad, maar het klonk wel logisch'', vindt Wouter Albers. De 19-jarige student is een beginneling op de beurs. ,,Ik heb vandaag een beleggersrekening geopend. Van mijn vader mag ik een deel van mijn spaargeld gaan beleggen.Ik hoop hier zoveel te leren dat ik een hoger rendement dan mijn zus ga halen. Die heeft net aandelen Aegon gekocht.''

Als oud-bankier en belegger Sem van Berkel gelijk krijgt zal een hobbyist als Wouter het moeilijk krijgen. Van Berkel, die voor de organiserende bank Alex een voorbeeldportefeuille beheert, beveelt juist dat aandeel aan. ,,Door broodetende en elkaar napratende goeroes is het aandeel nu op zijn diepste punt gekomen. Dat kan alleen maar omhoog.''

Iedereen op de beleggersdag is op zoek naar een manier om geld te verdienen. Evenveel mensen als meningen over hoe dat te doen. Toch zijn sommige meningen belangrijker. Als de `uitsmijter' van de dag Roel Pieper spreekt, luistert een goed gevulde zaal met ingehouden adem. ,,Iedereen zegt dat de internethype over is. Toch blijft internet groeien. Het is groter dan we ooit dachten.'' Pieper investeert zelf in `groei'. Groei zit volgens hem in mensen en technologie. ,,Kijk naar waar de kansen zijn. Vergrijzing en gezondheidszorg. Daar zit groei.''

Als een kansrijk gebied voor beleggers noemt Pieper dan ook de bedrijven die zich in die sectoren bewegen. ,,Wist u dat suikerziekte volgens de Wereldgezondheidsorganisatie over twintig jaar het grootste probleem is? De bedrijven die zich op de behandeling van die ziekte richten hebben die groei begrepen.''

Hij geeft nog een advies. Volgens Pieper gaat elke investeerder als het ware door een proces. ,,Iedereen moet, net als ik, leren omgaan met het verliezen van geld.''

    • Arjan Zweers