`Beatrix eist Wilhelmus op'

In de Tweede Kamer is enige ophef ontstaan over een vermeend verbod van koningin Beatrix om het Wilhelmus te spelen als zij zelf niet aanwezig is. Kamerlid F. Timmermans (PvdA) wenst dat de kwestie voor 1 juli, het begin van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie, is opgehelderd.

Volgens een publicatie in de Volkskrant van zaterdag verbiedt Beatrix aan militaire kapellen om het Wilhelmus te spelen bij haar afwezigheid. Al zeker vijftien jaar zouden ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken de koningin op andere gedachten proberen te brengen. Woordvoerders van beide ministeries weigeren commentaar, en zeggen alleen dat van een officieel verbod geen sprake is.

De protocollaire regel staat in de schijnwerpers nu Nederland per 1 juli tijdelijk voorzitter wordt van de Europese Unie. Als minister Bot van Buitenlandse Zaken bijvoorbeeld een hoge gast ontvangt op vliegveld Valkenburg en de koningin is er niet bij, mag het Wilhelmus niet worden gespeeld. Eerst wordt het volkslied van de buitenlandse gast gespeeld en daarna De Mars van de Jonge Prins van Friesland.

,,Een volkslied is van het volk en dat beslist wanneer het gespeeld wordt'', vindt Europa-woordvoerder Timmermans van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Hij claimt de steun van minister Bot (CDA). In het tv-programma Buitenhof zei Bot gisteren niets te weten van een interventie van koningin Beatrix. Hij repte wel over de praktijk die is gegroeid om bij sportevenementen bij het hijsen van de vlag het Wilhelmus te spelen. ,,Het is het volkslied. We hebben daar met zijn allen recht op.''