BBC-ploeg doelwit van aanslag in Riad

Bij een nieuwe terreuractie in Saoedi-Arabië zijn gisteren een cameraman van de Britse BBC gedood en een correspondent ernstig gewond. De twee mannen, de Ierse cameraman Simon Cumbers (36) en de Britse correspondent Frank Gardner (42), waren aan het werk in een een wijk in het zuiden van de hoofdstad Riad, Al-Suwaydi, die bekendstaat als broeinest van extremisten. Vijftien van de 26 meest-gezochte extremisten in het koninkrijk komen er vandaan.

Het was de vierde dodelijke aanslag op westerlingen in Saoedi-Arabië in vijf weken. Acht dagen geleden werden 22 mensen gedood, van wie 19 buitenlanders, bij een aanval op en gijzeling in een wooncomplex voor buitenlanders in de stad Khobar. Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda heeft die actie en andere aanslagen voor zich opgeëist. De aanslagen hebben een klimaat van angst veroorzaakt onder de ongeveer 150.000 westerlingen die in Saoedi-Arabië werken, in het bijzonder in de olie-industrie. Het heeft er alle schijn van dat de daders proberen op deze manier het regerende koningshuis te ondermijnen.

Gardner, een expert op het gebied van Al-Qaeda, en Cumbers werden gisteren vanuit een zwarte jeep onder vuur genomen toen ze vanuit een auto opnamen maakten van het huis van Ibrahim al-Rayyes, een gezochte moslimextremist. Volgens zegslieden van veiligheidsdiensten zijn de daders ontsnapt.

De Saoedische autoriteiten zijn tegen de moslimextremisten in het offensief gegaan na de zelfmoordaanslagen van vorig jaar mei in Riad, waarbij 35 mensen werden gedood. Onder andere zijn enkele radicale geestelijken opgepakt die het geweld verheerlijkten.

De hoogste religieuze autoriteit in Saoedi-Arabië, groot-mufti Abdul-Aziz bin Abdullah al-Sheikh, riep vrijdag alle Saoediërs in een fatwa (decreet) op om ,,iedereen die een sabotageactie beraamt of voorbereidt aan te geven''. Want, aldus de fatwa, volk en land moeten worden beschermd tegen ,,de verwoestende effecten van dergelijke daden'' en bovendien moeten ,,de planners worden behoed voor de resultaten van hun acties''.