Bask Mayo blijft Amerikanen voor in Dauphiné

In zijn laatste warming-up voor de Ronde van Frankrijk miste de Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong gisteren de gele leiderstrui in de proloog van de Franse etappekoers Dauphiné Libéré op nog geen twee seconden. Zijn Spaanse collega Iban Mayo won de 5,4 kilometer tijdrit in de straten van Mégeve, voor de Amerikaan Tyler Hamilton. Beste Nederlander in Frankrijk was Erik Dekker. De renner uit de ploeg van Rabobank werd dertigste, op 23 seconden van de Baskische winnaar.

De Duitse profwielrenner Patrik Sinkewitz is winnaar geworden van de Ronde van Duitsland. De 23-jarige renner van Quick Step arriveerde gisteren in de laatste etappe in het peloton bij de eindstreep in Leipzig. De Belg Tom Boonen zegevierde in de laatste etappe die over 173 kilometer van Chemnitz naar Leipzig ging. Hij won de massasprint voor de Duitser Danilo Hondo. De Nederlander Pieter Weening, in dienst van Rabobank, eindigde in het algemeen klassement op de elfde plaats.

De Spanjaard Roberto Heras is gisteren eindwinnaar geworden van de Spaanse etappekoers Bicicleta Vasca. Tijdens de laatste etappe, die werd gewonnen door zijn landgenoot Roberto Laiseka, onttroonde hij zijn landgenoot Angel Vicioso, winnaar van een etappe en de tijdrit van zaterdag. Heras won vorig najaar de Ronde van Spanje. Hij reed toen nog in dienst van US Postal, de ploeg van Lance Armstrong. Als meesterknecht hielp Heras de Amerikaan toen aan diens vijfde eindzege in de Tour de France. Volgende maand start hij als kopman, van de ploeg van Manolo Saiz, Liberty Seguros.

Damiano Cunego, vorige week winnaar van de Ronde van Italië, heeft zaterdag de eerste Memorial Marco Pantani gewonnen. In een wedstrijd over zestig kilometer met finish in Pantani's woonplaats Cesenatico versloeg de 22-jarige Italiaan zijn landgenoot Franco Pellizotti in de sprint. De eerste Memorial Marco Pantani was een emotionele gebeurtenis. Alle deelnemende renners bezochten het graf van hun gestorven collega. Cunego omhelsde Pantani's vader Paolo langdurig. Pantani's moeder Tonina, nog steeds in rouw, raakte voor de start van de koers onwel en moest met spoed naar huis worden gebracht.

Burgemeester Giordano Conti deelde mee dat de Memorial volgend jaar een vervolg krijgt met een serieuze wedstrijd over 200 kilometer. Marco Pantani, een uitzonderlijk klimmer, zegevierde in 1998 zowel in de Ronde van Frankrijk als in die van Italië. In 1999 werd hij als klassementsleider uit de Giro gezet wegens een te hoge hematocrietwaarde in zijn bloed. Op dat moment begon de dramatische neergang van de populaire wielrenner met de bijnaam `de piraat'.

Op 14 februari van dit jaar stierf hij aan een overdosis cocaïne op 34-jarige leeftijd in een hotelkamer in de badplaats Rimini nadat hij zichzelf een week eenzaam had opgesloten.