Amerika in de ban van renaissance-thriller

Sinds gisteren staat het op de derde plaats van de New York Times bestsellerlijst: het literaire thrillerdebuut van het Amerikaanse duo Ian Caldwell en Dustin Thomason. Een opmerkelijke prestatie, want The Rule of Four (Dial Press) is een ingewikkelde roman vol esoterische details; en een die draait om een van de vreemdste boeken uit de wereldliteratuur: de 505 jaar oude Hypnerotomachia Poliphili ('De droomliefdesstrijd van Poliphilus').

Bijna vierhonderdduizend exemplaren zijn er binnen een maand van The Rule of Four verkocht. Het boek, dat zich deels afspeelt in modern Princeton, wordt vergeleken met de romans van Umberto Eco en met de recente superbestseller van Dan Brown, The Da Vinci Code. Critici prijzen vooral het feit dat de twee auteurs, studenten van Harvard en Princeton, een aannemelijke oplossing hebben gevonden voor de twee raadsels die de Hypnerotomachia aankleven: wie was `Francesco Colonna', de schrijver die zijn naam in een acrostichon in het boek verborg? En wat bezielde hem dit boek te schrijven?

De Hypnerotomachia Poliphili, waarvan nog 260 exemplaren over zijn, gaat over een man die in zijn dromen op zoek gaat naar zijn geliefde. Behalve tekst in vele talen biedt de Hypnerotomachia ook tal van illustraties, die bijdragen tot de samensmelting van tekst, beeld en filosofie die typerend is voor de Hoge Renaissance. De roman werd pas in 1999 in het Engels vertaald. Een Nederlandse vertaling zal volgend jaar verschijnen.