Wenen tegen Turken

Oostenrijk heeft zich afgelopen donderdag tijdens een bijeenkomst van de EU-ambassadeurs van de 25 lidstaten fel verzet tegen al te positieve signalen uit Brussel over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Dat althans was het verhaal dat gisteren in Brussel even de ronde deed. De vaste formulering van de Unie luidt dat de toetredingsonderhandelingen met Turkije ,,onverwijld'' zullen beginnen wanneer het land aan bepaalde criteria ten aanzien van onder andere de rechtsstaat en de mensenrechten heeft voldaan. Dat oordeel zal eind dit jaar tijdens de top van regeringsleiders geveld moeten worden op basis van een rapport van de Europese Commissie dat dit najaar verschijnt.

Oostenrijk zou af willen van het zeer absoluut gestelde ,,onverwijld'', maar kreeg daarvoor geen steun van de andere aanwezigen, aldus anonieme diplomaten gisteren tegenover persbureau Reuters. Jammer alleen dat andere aanwezigen zich weinig van de inbreng van de Oostenrijkers kunnen herinneren. En in elk geval hebben ze hun verzet niet dermate hoog opgespeeld dat er sprake was van een voorbehoud van Oostenrijk. Maar vanwaar dan die berichten over de strenge Oostenrijkse houding? Turkije is een belangrijk thema in de campagne voor de Europese verkiezingen in Oostenrijk. ,,Zou het wellicht iets met die verkiezingen te maken hebben'', merkte een andere `diplomatieke bron' op.