Volleybalsters verliezen bij debuut bondscoach Selinger

De Nederlandse volleybalsters hebben gisteren hun eerste officiële wedstrijd onder de nieuwe bondscoach Avital Selinger verloren. Nederland verloor in Den Bosch een vriendschappelijke interland met 3-0 (25-20, 26-24 en 25-22) van Turkije.

Pro Volley, de organisatie die verantwoordelijk is voor de nationale teams, stelde eerder dit jaar Selinger aan als opvolger van Angelo Frigoni. De Italiaan moest na het mislukte olympisch kwalificatietoernooi in Azerbajdzjan vertrekken. Selinger was afgelopen seizoen succesvol als clubcoach bij het Spaanse Tenerife waarmee hij de Champions League en de nationale titel en beker won.

Na de nederlaag bij zijn debuut als bondscoach heeft Selinger om tijd en geduld gevraagd. Wonderen mogen op korte termijn niet van hem worden verwacht. ,,Er is nog heel veel te doen. Ik heb mijn eigen werkwijze en het kost tijd daaraan te wennen. We doen er wel een paar jaar over om ergens te komen en niet een paar maanden.''

Zonder de nog vakantie vierende routiniers Ingrid Visser, Elles Leferink en Irina Donets was Nederland te zwak voor Turkije. Bij vlagen lieten Alice Blom, Titia Sustring en Caroline Wensink tegen de vice-Europees kampioen aardige dingen zien, maar het constante niveau ontbrak. ,,We moeten ergens beginnen. Zo'n wedstrijd is goed om ons te realiseren dat we meer nodig hebben om mee te doen aan de top.''

Die ambitie heeft Selinger met de ploeg. Volgens de doelstellingen van Pro Volley moeten de vrouwen gaan behoren tot de Europese topvier en zich plaatsen voor het WK en de Spelen van 2008. Deze doelen waren voor Selinger reden om de baan als bondscoach te accepteren. Ook wilde hij graag terug naar zijn familie, die tijdens zijn Spaanse avontuur in Nederland achterbleef.

Sinds begin mei traint Selinger met de internationals in de Sporthallen Zuid in Amsterdam. In juli hoopt hij de routiniers er weer bij te hebben. Wellicht keert dan ook Riëtte Fledderus terug in het team. Selinger heeft gesproken met de spelverdeelster, die door zijn voorganger werd afgedankt. ,,Ze heeft het voorstel in beraad. Logisch dat ik de beste speelsters wil hebben. Voor sommigen is het op dit moment wat moeilijk na het missen van de Spelen. We moeten nog even geduld hebben. Voorlopig doe ik het nu met deze groep. Dat is alleen maar goed, want de jongeren krijgen nu de kans beter en meer te trainen.''

Alleen Francien Huurman stelde op verzoek van Selinger haar vakantie uit. De gelegenheidsaanvoerster heeft in het verleden in Japan al gewerkt met de zoon van haar huidige coach Arie. ,,Hij vroeg of ik er vanaf het begin bij wilde zijn. Het is voor iedereen even wennen, maar hij heeft een duidelijk idee en systeem.''

De vrouwen hebben dit seizoen alle tijd om te trainen. In september staat alleen een kwalificatietoernooi voor de Grand Prix op het programma. Ook tijdens de competitie zullen de internationals drie dagen in de week trainen. Selinger: ,,Dat past in onze plannen omhoog. Als de vrouwen net zo ambitieus zijn als ik, komt het absoluut goed met het team.''