Vette vakanties

Met hulp van de lezers gaat de Achterpagina op zoek naar de coolste vakanties met pubers.

De vakantie nadert, en dat is een bron van zorg. Althans voor ouders met tienerkinderen. Zeker eenkindgezinnen. Want: hoe richt je de vakantie zo in dat zowel ouders als tienerkind het naar hun zin hebben, zo'n drie weken lang. Wat is, met andere woorden, een coole vakantie? Voor pubers. En hun ouders ook een beetje natuurlijk.

Vroeger had je zulke problemen niet. Dan mocht je mee met je ouders op vakantie, naar Zuid-Frankrijk of Joegoslavië, het land van Tito, maar dat is alles lang voorbij.

Het is een groeiend modern probleem, de puber met vakantie. Ik heb gehoord dat die problematiek een drukbezochte familiecamping in de Dordogne, met Nederlandse leiding, bijna aan de afgrond heeft gebracht. Wat gebeurde er? Gezinnen met pubers hadden er een leuke vakantie, beetje disco, beetje kampvuur, veel struweel om dingen te doen die de puberteit tot het hoogtepunt van een mensenleven maken, dus... De pubers wilden volgend jaar weer naar die camping. Maar hun ouders met soms jongere kinderen niet.

Omdat de sfeer op de camping zo onbekommerd en veilig was, en pubers goed kunnen zeuren, mochten ze alleen naar die camping. Ze werden in de bus vanuit Nederland gebracht, en vormden daar nachtbrakende horden wildemannen. Pubervakantieprobleem voor de ouders opgelost, maar niet voor de campinggasten en campingleiding. Er is geloof ik een stokje voor gestoken.

Pubers alleen zijn niet langer welkom.

Maar wat is wel een coole vakantie?

Ik ken actieve moeders die met hun puberzonen halve wereldreizen ondernemen in vakantietijd: Costa Rica, India, Tibet. Ze worden het avontuur ingesleept. Moe maar voldaan komen ze terug. Ik ken ook een vader die met zijn gezin elk jaar naar de zelfde camping in een weiland in Frankrijk gaat, waar niets gebeurd. Ik heb wel eens eerder over die raadselachtige man geschreven, die niet over zijn vakantiebestemming wil nadenken. Hij gaat met zijn vrouw onder de schaduw van een boom zitten, met een boek, en zijn puberzoon moet zich met de andere licht of zwaar puberende campingkinderen maar vermaken. Er is geen disco, geen bar, geen pingpongtafel – alleen een koude rivier waarin ze af kunnen koelen als ze oververhit raken. Ik heb begrepen dat hij nu ook nog een andere pleisterplaats heeft, maar hij gaat ook terug naar Fans, zoals die Franse camping `waar niets is' heet.

Op basis van ervaring en observaties zou je drie criteria kunnen formuleren die garant staan voor een enigszins dragelijke ouder-pubervakantie:

1. Zoek een plek waar andere pubers zijn, dus bijvoorbeeld een camping met pingpongtafel (en disco in de buurt).

2. Bezoek af en toe een stad. Pubers zijn moderne consumenten, die bijna op doktersvoorschrift een aantal hippe winkels in en uit moeten. Alleen culturele hoogtepunten in een stad bezoeken, categorie ABC, Another Beautiful Church, kan fataal zijn voor de vakantiestemming.

3. Er moet een noodscenario, een Plan B, klaarliggen. Kunnen we nog ergens anders heen als de vakantiebestemming tegenvalt? Hou het adres van in de buurt kamperende vriendjes of vriendinnetjes achter de hand.

Maar goed, dit zijn basisvoorwaarden, gebaseerd op het motto: soort zoekt soort en afwisseling is vereist. Maar wat is een echt vet coole vakantie voor pubers (en hun ouders)? Het woord is aan u.

Suggesties graag vóór donderdag 10 juni mailen naar tips@nrc.nl. Uitslag zaterdag 12 juni.

    • Paul Steenhuis