Verstand op nul wekt onbegrip

. Iedereen die van Europa het liefst ,,het grootste attractiepark ter wereld'' wil maken, kan een stemontheffingsverklaring tekenen op de internetsite www.verstandopnul.nl. De Stichting Verstand op Nul haalt alles uit de kast om mensen over te halen niet te gaan stemmen. Alleen wie de optie 10 juni aanklikt, komt erachter dat het eigenlijk de bedoeling is interesse te wekken voor de verkiezingen.

De campagne is gebaseerd op de winnende inzending van de prijsvraag `Stemmen voor Europa'. De deelnemers moesten een concept bedenken om mensen op 10 juni naar de stembus te krijgen. De initiatiefnemers zijn Willem Sijthoff (hoofdredacteur P.M.denHaag en eigenaar van Het Financieele Dagblad en BNR) en Pam Evenhuis (stichting Politiek café). Zij schreven de wedstrijd uit omdat ze zich zorgen maakten over de opkomst bij de verkiezingen. ,,Ik vind het vrij gênant dat Nederland achterblijft in Europa'', licht Sijthoff toe. Wie de site bezoekt, ziet roze poedels en gelukzalige portretjes over een lila achtergrond zweven. Hij is sinds vorige week woensdag op het net en heeft inmiddels bijna veertigduizend bezoekers gehad. Niet iedereen begrijpt de achterliggende gedachte. ,,Ik snap alleen niet dat wanneer je je van je stemrecht laat ontheffen je meer plezier krijgt'', schrijft bezoeker Libertine in het babbelhok. Daarnaast had Pam Evenhuis donderdag al 154 uitgeprinte stemontheffingsverklaringen binnen. ,,Mensen geven ook hun paspoortnummer en sturen zelfs de kieskaart mee.''

    • Marije van Dalen