Vaste boekenprijs in belang van handel en schrijver

Binnenkort moet het parlement beslissen over het al of niet aanhouden van de vaste prijs voor boeken. In tegenstelling tot andere producten mogen boeken alleen verkocht worden tegen een door de uitgevers vastgestelde prijs. Dat heeft een reden.

Zou de vaste boekenprijs worden losgelaten, dan betekent dit dat grote winkelketens zoals warenhuizen, kioskondernemingen en bij een keten aangesloten boekhandels (Libris) goedlopende boeken tegen een lagere prijs zullen gaan aanbieden (door hogere kortingen bij de uitgevers te bedingen).

Het gevolg zal zijn dat de middelgrote en kleine boekhandel van een belangrijk deel van zijn winst wordt beroofd. Deze boekhandels kunnen niet overleven zonder bestsellers. Dat zal winkelsluitingen tot gevolg hebben en dus afname van het aantal verkooppunten voor boeken. De uitgevers zullen zich steeds meer gedwongen zien om zich uitsluitend op het beter verkopende boek te richten. Het middensegment van de literatuur goede, maar minder goed verkochte boeken zal van dit alles de dupe worden. Deze literatuur zal steeds minder zichtbaar worden en ten slotte, bij verder dalende verkoopcijfers, helemaal uit het assortiment verdwijnen of zelfs niet meer worden uitgegeven.

Dat dit geen speculaties zijn, bewijst het loslaten van de vaste boekenprijs in Frankrijk, dat inmiddels op haar schreden is teruggekeerd, en Zweden. Voor het behoud van de grote diversiteit die het boekenaanbod nu nog laat zien, is het geboden dat de vaste boekenprijs behouden blijft. In het belang van uitgevers, boekhandels en schrijvers.