Trabelsi verliest `optiezaak' van Ajax

De arbitragecommissie van de KNVB heeft Ajax in het gelijk gesteld in de zaak die verdediger Hatem Trabelsi bij de voetbalbond tegen zijn club had aangespannen. De arbitragecommissie oordeelde gisteren dat de door Trabelsi betwiste eenzijdige optie in het contract wel degelijk rechtsgeldig is.

Daardoor staat de Tunesische international nog tot en met 30 juni 2006 bij de Amsterdamse club onder contract. Door het lichten van de optie bond Ajax Trabelsi, wiens contract eind dit seizoen afliep, twee jaar langer aan zich en kon de speler niet transfervrij vertrekken naar een andere club.

Trabelsi, een van de drijvende krachten in het team dat vorig seizoen de kwartfinales van de Champions League bereikte, wil zelf graag weg bij Ajax en deed een subsidiair beroep op de arbitragecommissie om de verbintenis wegens een verstoorde arbeidsrelatie te ontbinden. Ook dat verzoek heeft de commissie echter afgewezen.

Ajax wil verder niet op de zaak ingaan. Advocaat Frank van Buuren van Trabelsi kondigde direct aan de zaak voor te leggen aan de rechtbank in Utrecht. ,,Ik heb het vonnis gezien, de motivering is naar mijn mening niet helemaal goed. De rechter kan het vonnis op beperkte gronden vernietigen. Onder meer vanwege onvoldoende motivering of omdat een vonnis in strijd is met de wet'', verklaarde de advocaat, die het eenzijdig optiebeding in strijd acht met het vrije verkeer van werknemers.

In eerste instantie was Trabelsi begin mei naar de burgerrechter gestapt maar die verklaarde zichzelf niet bevoegd in het arbeidsconflict. In het contract van Trabelsi was immers de standaardbepaling opgenomen dat eventuele juridische geschillen tussen club en speler door de arbitragecommissie zouden worden beoordeeld.

Trabelsi blijft intussen uitzien naar een nieuwe club. Hij is nu wel afhankelijk van Ajax, dat met een kandidaat-koper een akkoord moet bereiken over de transfersom. Van Buuren verwacht dat de zaak wordt doorgezet, ook als Trabelsi naar het buitenland vertrekt. ,,Omdat hij ook achteraf nog een schadevergoeding kan eisen. Aan de andere kant voetbalt Trabelsi natuurlijk niet voor de principes van de Nederlandse rechtsstaat.''