Televise en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Aandacht voor het Europese kampioenschap voetbal 2004, dat op 12 juni begint. Een kijkje achter de schermen bij Studio Sport en gesprekken met de bewoners van een straat in Schijndel, waar zowel Portugezen als Nederlanders wonen. Verder een reportage over de officieel verboden, maar florerende handel in beschermde diersoorten en een reportage over het project Veilig Zorg, waarin ziekenhuispersoneel leert beter om te gaan met patiënten, waarvan een deel steeds agressiever blijkt te worden. Ned.2, 18.55-19.05u.

Lijn 25. De dubbeldeks bus heeft na een rondreis van tien weken door het oude en nieuwe Europa het eindpunt Brussel bereikt. Daar wordt over de ervaringen gesproken met drie Europese lijsttrekkers: Camiel Eurlings (CDA), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Jules Maaten (VVD). Ned.2, 19.25-20.00u.

Nova. Reportage over Duitsers die in het kader van D-day een bezoek brengen aan Normandië. Verder een eigen onderzoek naar de oorzaak van het instorten van een steiger tijdens het schoonmaken van een stoomketel van de Amer-elektriciteitscentrale in september 2003. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

The rise of the celebrity class. In de aflevering Desperately seeking meaning wordt de stelling onderzocht dat de `nieuwe aristocratie' niet genoeg heeft aan roem en rijkdom, maar zich ook op andere terreinen, zoals de politiek, wil laten gelden. BBC2, 19.25-20.25u.

BBC Summer of Opera: Britten's children. Documentaire over de rol van kinderen in het leven en werk van de componist Benjamin Britten (1913-1976). Bevat ook het laatste gesprek met acteur David Hemmings (Blowup) voor zijn dood. BBC2, 22.15-23.50u.

KUNST & MUZIEK

BBC Summer of Opera: Turn of the screw. Registratie van de opera van componist Benjamin Britten naar de roman van Henry James. Met o.a. Mark Padmore als Peter Quint, Lisa Milne als de gouvernante, Catrin Wyn Davis als Miss Jessel en Nicholas Kirby Johnson als Miles. BBC2, 22.15-23.50u.

SPORT

Tennis: Roland Garros. Rechtstreekse uitzending van de finale damestennis gaat tussen de russinnen Anastasia Myskina en Elena Dementieva. De finalisten voor de finale herentennis zondag (Ned.2, 13.55u.) waren bij het ter perse gaan van deze pagina nog niet bekend. Zie ook www.rolandgarros.com. Ned.2, 15.00-17.50u.

Oefeninterland Nederland-Ierland. Voorbeschouwing en rechtstreekse uitzending van deze oefenwedstrijd in het kader van de Europese voetbalkampioenschappen, direct gevolgd, na de boodschappen, door De derde helft, waarin de wedstrijd wordt `geëvalueerd' door deskundigen. Zie ook www.euro2004.com. SBS6, 19.55-22.15u.

FILM

Bridge on the River Kwai (David Lean, 1957, Engeland). Even monumentale als ironische oorlogsavonturenfilm, destijds overladen met Oscars. Krijgsgevangenen worden door Japanners gedwongen de spoorbrug uit de titel te bouwen. Alec Guiness personificeert onweerstaanbaar de Britse mentaliteit. Ook met de acteurs William Holden, Jack Hawkins. VRT, 13.35-16.10u.

How To Steal a Million (William Wyler, 1966, VS). In Parijs gedraaide romantic comedy met Audrey Hepburn als deugdzame dochter van een meesterlijke impressionistenvervalser (Hugh Griffith) en Peter O'Toole als private detective. BBC2, 17.25-19.25u.

Return to Me (Bonnie Hunt, 2000, VS). David Duchovny ontmoet de vrouw (Minnie Driver) wier leven werd gered door het transplantatiehart van zijn vrouw. Heet een romantische komedie te zijn. Net5, 21.00-23.10u., onderbroken door reclame.

El lado oscuro del corazón 2 (Eliseo Subiela, 2001, Argentinië). Vervolg op El lado oscuro del corazón (1992), de veelgeprezen surrealistische vertelling over seksualiteit en masculiene kwetsbaarheid door Argentijnse filmauteur Subiela. Tien jaar later is de romantische jonge dichter (Darío Grandinetti) nog steeds op zoek naar de ideale vrouw. Ned.3, 23.45-1.35u.

84 Charing Cross Road (David Jones, 1987, VS). Verfilming van toneelversie van in boekvorm verschenen briefwisseling tussen Londense boekhandelaar Frank Doel en Newyorkse Helene Hanff tussen 1949 en 1969. Film visualiseert het geromantiseerde beeld dat zij van elkaar gehad moeten hebben. Met Anne Bancroft, Anthony Hopkins. RTL4, 0.05-1.50u., onderbroken door reclame.

Psycho (Gus Van Sant, 1998, VS). Van shot tot shot getrouwe remake in kleur van Hitchcocks klassieker uit 1960, inclusief de vermaarde muziek van Bernard Herrmann. Met Vince Vaughn als Norman Bates. Uiterst curieus. Veronica, 0.20-2.15u., onderbroken door reclame.

RADIO

Knetterende letteren. De schrijvers Arie Storm, Wanda Reisel en Frits Abrahams discussiëren over het belang van het decor en de sfeer in thrillers en over de trends binnen de misdaadroman. Harrie Lemmens praat over de debuutroman Evenaar van de Portugese auteur Miguel Sousa Tavares die hij heeft vertaald. 747AM, 14.02-15.02u.

Opera live: Die Zauberflöte. Uitvoering van de opera van Wolfgang Amadeus Mozart, geregistreerd op 26 mei in Glyndebourne. Met Pavol Breslik, tenor, als Tamino; Lisa Milne, sopraan, als Pamina en Jonathan Lemalu, bas, als Papageno. Radio 4, 19.02-23.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met dr. Pieter Winsemius die voor de WRR werkt en 10 jaar voorzitter van Natuurmonumenten was. Hij heeft door jarenlange contact met Johan Cruijff een boek over goed leiderschap geschreven met als titel: Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Radio 1, 0.02-1.00u.